Среща на Вишеградската четворка, насрочена за утре в Будапеща, беше

...
Среща на Вишеградската четворка, насрочена за утре в Будапеща, беше
Коментари Харесай

Чешката министърка на отбраната: Много съжалявам, че за унгарските политици евтиният руски петрол е по-важен от украинската кръв

Среща на Вишеградската четворка, планувана за на следващия ден в Будапеща, беше анулирана, откакто полският и чешкият министър на защитата взеха решение да не участват поради връзките на Унгария с Русия, съобщи Франс прес.

" Среща на министрите на защитата от по този начин наречената Вишеградска група ще се организира на по-късна дата ", сподели през днешния ден унгарското министерство на защитата за Агенция Франс Прес, без да даде повече детайлности. По-рано полският министър на защитата Мариуш Блашчак разгласи, че " няма да отиде " в Будапеща.

Чешката му сътрудник Яна Черночова сподели още предходната седмица, че няма да участва на срещата в унгарската столица. " Те ще имат избори и не е редно аз да вземам участие в акцията ", изясни тя, визирайки парламентарните избори в Унгария на 3 април.

" Винаги съм подкрепяла Вишеградската група и доста скърбя, че унгарските политици в този момент намират евтиния съветски нефт за по-голям от украинската кръв ", сподели чешката министърката на защитата.

Лидерът на парламентарната група на полската опозиционна партия " Левица " Кшищоф Гавковски приветства решението на министъра на защитата да не взе участие в срещата. " Много е добре, че той не отива. Унгарците би трябвало да бъдат осъдени за проруската си позиция ", сподели той.

Канцеларията на австрийската министърка на защитата Клаудия Танер, която беше поканена в Будапеща, удостовери отменянето на срещата.

Вишеградската група, учредена преди 30 години след края на Студената война, включва Словакия, Чехия, Полша и Унгария. Тези централноевропейски страни, членки на НАТО, бяха изключително дейни по време на мигрантската рецесия от 2015 година, като отхвърлиха препоръчаната от Европейската комисия система за систематизиране на част от бежанците по квоти.

Руската инвазия в Украйна обаче акцентира разликите в групата, защото унгарският министър председател Виктор Орбан, непосредствен до съветския военнопрестъпник Владимир Путин, се стреми да остане настрани от поддръжката за Украйна.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР