Среща на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес

...
Среща на върха на ръководителите на страните от Берлинския процес
Коментари Харесай

Среща за Западните Балкани: Във фокуса напрежението между Сърбия и Косово

Среща на върха на ръководителите на страните от Берлинския развой за Западните Балкани.

Продължаващото напрежение сред Сърбия и Косово ще бъде в центъра на вниманието на срещата в Берлин. Освен това на дневен ред е още по-голямата правна интеграция на Косово. Сърбия се притеснява, че други страни ще употребяват срещата на върха, с цел да се опитат да убедят Белград да одобри концепцията за участие на Косово в организации като Организация на обединените нации и Съвета на Европа. Ако това се случи, т.е. в случай че Косово се причисли към някоя от тези организации, това ще се преглежда като първата стъпка към признание на неговата самостоятелност.

 
Има организации, в които имаме безусловно болшинство, и това са тези, които са част от Организацията на обединените народи. Но има и други, където могат да отидат, изключително на европейско равнище, да получат болшинство, което да поддържа настояванията им за участие.
Ивица Дачич, министър на външните работи на Сърбия

Сърбия наложително се нуждае от Русия и нейната дипломатическа мрежа, с цел да спре независимостта на Косово, разясняват анализатори. Ето за какво Белград се опълчва на приемането и използването на наказания против Русия, както упорства Европейският съюз.

 
Трябва да сме наясно, че алената линия не е въпрос на Русия или Украйна, а на Сърбия. Става дума за това какво значи всичко това за нашата териториална целокупност и самостоятелност. Това е единствената алена линия, която имаме. Никакви прочувствени или ирационални връзки с който и да било не играят роля в дипломацията.
Ивица Дашич, министър на външните работи на Сърбия

Сръбското държавно управление обаче има основателни опасения, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа ще одобри текст, който ще проправи пътя за бъдещо пленарно гласоподаване по въпроса за пълноправното участие на Косово.

Бившата сръбска провинция Косово, обитаема с албанско болшинство, разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия не признава, и двете страни водят сложен разговор за нормализиране на връзките под егидата на Европейския съюз.        

Междувременно Сръбските въоръжени сили покачиха степента си на подготвеност по отношение на възобновеното напрежение с Косово и появяването на безпилотни самолети на границата с някогашната провинция, съобщи сръбският министър на защитата Милош Вучевич. Според него безпилотните летателни апарати, видяни през последните дни наоколо до границата, а също и в сръбското въздушно пространство, са имали за цел да следят позициите на сръбските военни елементи и казарми. Той обаче опроверга изказванията в пресата за сръбска реакция на появяването на безпилотни самолети с патрулиращи изтребители Миг-29. Министърът отхвърли също да е било разпоредено разполагането на сръбски сили по границата с Косово.

Косовското държавно управление на ултранационалиста Албин Курти резервира ултиматума си към сръбското малцинство да смени от 21 ноември сръбските регистрационни номера на колите с косовски. Искането на косовското държавно управление за промяна на регистрационните табели визира към 10 000 косовски сърби, които отхвърлят да се откажат от сръбските табели на колите си.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР