Среща на Ким Чен Ун и Владимир Путин: Какво знаем досега

...
Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще посети Русия по покана
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще посети Русия по покана на президента Владимир Путин – среща, според анализатори, може да доведе до значителни военни сделки и за двете страни.< /p>

Съобщението в понеделник дойде, след като южнокорейските медии съобщиха, че Ким изглежда е заминал за Русия на борда на специален брониран влак.

През последните седмици се засилиха спекулациите, че Ким – който рядко напуска Северна Корея и не е пътувал от началото на пандемията от коронавирус – се готви да проведе разговори с президента на Русия, която е затънала в 18-месечна война в Украйна.

Ето какво знаем досега за срещата Путин-Ким:

Владивосток може да е мястото

Планира се във вторник Путин да изнесе реч на Източния икономически форум в руския пристанищен град Владивосток – същия град, където Ким и Путин се срещнаха през април 2019 г.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Адриен Уотсън наскоро каза, че срещата Ким-Путин ще бъде част от продължаващите дискусии за продажбата на оръжия между двете страни.

„Както предупредихме публично, преговорите за оръжия между Русия и КНДР активно напредват“, каза Уотсън, използвайки акроним на Корейската народнодемократична република, официалното име на Северна Корея.

Както Пхенян, така и Москва категорично отрекоха плановете за оръжейна сделка.


Quid pro quo

Белият дом твърди, че Русия се стреми да придобие редица боеприпаси и доставки за войната на Москва в Украйна.

Северна Корея вероятно разполага с десетки милиони артилерийски снаряди и ракети, базирани на съветски проекти, които потенциално биха могли да дадат огромен тласък на руската армия, казват анализатори.

В замяна Ким може да потърси така необходимата енергийна и хранителна помощ и съвременни оръжейни технологии, включително тези, свързани с междуконтинентални балистични ракети, подводници с балистични ракети, способни да носят ядрени ракети, и военни разузнавателни сателити, казват анализатори.

Какво има на масата?

Северна Корея е една от малкото държави, които открито подкрепят Русия след нахлуването в Украйна миналата година.

Юлия Шаповалова, кореспондент в Москва, каза пред Ал Джазира, че според анализатори Пхенян може да предложи на Русия боеприпаси, ракетни системи и балистични ракети с малък обсег.

„Междувременно Русия може да предложи зърно, петрол, част от технологията си или да плати твърда валута на Северна Корея“, каза тя. „Това може да бъде договорено и с Китай, защото Северна Корея ще действа стриктно според споразуменията с Китай. Това казват хората тук.“

Геополитическо подиграване

След сложни, горещи и студени отношения в продължение на десетилетия, Русия и Северна Корея се сближават след нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г.

Връзката е продиктувана от нуждата на Путин от военна помощ и усилията на Ким да повиши видимостта на своите партньорства с традиционните съюзници Москва и Пекин, докато той се опитва да излезе от дипломатическата изолация и да накара Северна Корея да бъде част от единен фронт срещу Вашингтон.

Докато използва отвличането на вниманието, причинено от конфликта в Украйна, за да засили развитието на оръжията си, Северна Корея многократно е обвинявала Вашингтон за кризата в Украйна, твърдейки, че „хегемонистичната политика“ на Запада оправдава руската офанзива в Украйна, за да се защити.

Андрей Ланков, експерт по Северна Корея в университета Кукмин в Сеул, каза, че срещата на върха Путин-Ким е част от „нежно дипломатическо изнудване“ от страна на Русия на Южна Корея, тъй като тя не иска Сеул да доставя оръжия на Киев.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР