Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат

...
Средствата за предоставената техника и хуманитарна помощ на Украйна подлежат
Коментари Харесай

ЕС ще плати на България предоставената на Украйна помощ

Средствата за предоставената техника и филантропична помощ на Украйна подлежат на възобновяване от европейския механизъм за поддръжка на мира, съобщи служебният министър на защитата Димитър Стоянов, представен от в. " Сега ".
България към този момент е кандидатствала и изпратила нужните документи, добави той.
" Очакваме в избран интервал от време средствата ни да бъдат възобновени ", сподели още Стоянов при откриването в Костенец на завод за военна продукция на предприятието " Терем ".
По този метод за първи път бе оповестено публично, че страната ни ще получи цялостна отплата за помощта, която е оказала за Украйна. 
По-рано министерството на защитата заяви, че е предоставило филантропична помощ на Украйна за 7 097 730.15 лева Помощта се състоеше в 2000 каски, 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни облекла - полушуба с подплата, чеп с подплата, риза с дълъг ръкав и шапка, и 5000 броя обувки - цели, полеви.
В началото на януари Димитър Стоянов разгласи, че Украйна желае от България и помощ под формата на разнообразни муниции, бронетанкова техника и зенитно-ракетни комплекси. Към момента обаче нямало нищо контрактувано.
Европейският механизъм за поддръжка на мира е извънбюджетен инструмент, за възстановяване на способността на Европейски Съюз да работи като световен снабдител на сигурност. Създаден е през март 2021 година за опазване на мира, попречване на спорове и подсилване на интернационалната сигурност.
EPF е извънбюджетен механизъм за финансиране на дейности на Европейски Съюз в границите на Общата външна политика и политика за сигурност (ОВППС). Той има общ бюджет от 5,69 милиарда евро.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР