Средствата трябва да бъдат изплатени до април. Важна цел е

...
Средствата трябва да бъдат изплатени до април. Важна цел е
Коментари Харесай

Западът ще осигури 1 млрд. евро на Украйна за зимата

Средствата би трябвало да бъдат изплатени до април. Важна цел е да се ремонтира енергийната мрежа и да се лимитират спиранията на тока. Нараства ползата към украинския пазар, когато войната завърши.
Редица страни и компании подсигуряваха, че ще оказват помощ на Киев с 1 милиарда евро за зимните месеци. Това стана във вторник в Париж, където се организира конференция под мотото " Солидарност с украинския народ ". Всички средства ще бъдат ориентирани към облекчаване на най-неотложните потребности на Украйна. Най-спешните потребности са за ремонт на енергийната мрежа, с цел да се ограними прекъсването на тока, и обезпечаване на доставките на вода, храна и медикаменти.

От общата обещана сума 415 млн. евро са предопределени за сила, 38 млн. евро за храна, 25 млн. за вода, 22 млн. за превоз и 17 млн. за опазване на здравето. Още 493 млн. към момента следва да бъдат разпределени, като се изчаква появяването на сходна потребност. Изплащането на средствата би трябвало да се случи до април, съобщи Катрин Колона, френски министър по европейските въпроси.
Реклама
" Русия реши методично, систематично да нападна сериозна гражданска инфраструктура, да потопи украинския народ в мраз и мрак... Успяхме, с помощта на конференцията в символ на взаимност с украинския народ... да съберем повече от един милиард евро помощ ", сподели френският президент Еманюел Макрон, представен от Politico.

Франция разгласи спомагателен пакет от помощ на стойност 76.5 млн. евро, с което помощта доближи съвсем 300 млн., написа Politico. Париж също по този начин подписа финансови съглашения за 200 млн. евро с украинската държавна компании " Нафтогаз " за запасяване с газ за зимата, както и железопътната компания UZ. Тези две сделки са взаимни с Европейската банка за възобновяване и развиване.

Франция също по този начин отпуска заем от 37.6 млн. евро за ремонт на 150 км железопътни линии посредством Saarstahl, немска компания със фабрики във Франция. Френската компания Matière и украинските пътни управляващи реализираха единодушие за даване на 25 подготвени структури за създаване мостове, както и за семена на стойност 20 млн. евро от три френски агрокомпании.

Париж също по този начин започва уеб страница, " Парижкият механизъм ", която ще се стреми да централизира и да отговори на потребностите на Украйна с съответни ограничения.
Реклама
Посланието на френското държавно управление е, че " икономическите сили би трябвало и ще бъдат основни играчи в устойчивостта и реконструкцията [на Украйна] ", сподели Макрон. Това е изключително по-важно като се има поради и че Украйна е в развой по приемане в Европейския съюз (ЕС). Бъдещи благоприятни условия Освен желанието за оказване на помощ на Украйна през зимата, Франция има сериозен интерес към това да си подсигурява и достъп на френски и европейски предприятия до украинския пазар. " Имаме доста благоприятни условия пред нас, благоприятни условия, които няма да намерите на никое място другаде по света ", сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски на конференцията посредством видеообръщение.

Украйна разполага с един от най-големите ресурси на литий в света, който е от значително значение за батериите и електрическата подвижност и към който Европейски Съюз има сериозен вкус. Наличието на благосъстояние от първични материали, огромна промишлена база и високообразована работна мощ вършат страната първокачествен избор за инвестиция, откакто войната завърши.

Френските управляващи упорстват, че това не е игра с нулева сума. " Ние не сме в развой на наново осъществяване на конференция в Ялта [среща от 1945 година за разискване на следвоенната метаморфоза на Германия и Европа]. Идеята не е украинският пазар да се раздели повече или по-малко поравно сред Европа и Съединените щати ", сподели пред Politico представител на френската власт, поискал анонимност.

Но макар че може да не наподобява на разделянето на Европа след Втората международна война, бизнес ползите към този момент търсят благоприятни условия за вложения. Повече от 500 френски компании участваха на конференцията, в това число известни имена като Lactalis, Enedis и Sanofi. " По време на войната и в подготовката за следвоенния интервал има доста да се направи и доста френски компании демонстрираха интерес ", сподели френският чиновник.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР