Средствата, които са необходими към бюджета не са средства за

...
Средствата, които са необходими към бюджета не са средства за
Коментари Харесай

Христо Мутафчиев: Асен Василев да разбере, че не сме врагове, искаме средства, за да творим

" Средствата, които са нужни към бюджета не са средства за Министерството на културата, дано да го схванат хората. Това го споделят трапезните анализатори, които дават доста препоръки, ние приказваме за целева група просвета, където средствата са 800 млн. те са средствата, които се пренасочват от бюджета към всички общини в България за културни действия. Там са и средствата, които се отделят за бюджета на МК, тези 800 млн. към този момент са безусловно незадоволителни ". Това съобщи пред Българска национална телевизия ръководителят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.

" Доходите, които получават тези хора, са унизителни. 1050 лв. е междинната брутна заплата в общинските театри. Поради тази причина диалогът, който водихме с кмета на София Йорданка Фандъкова, тя ни накара да се усмихнем за това, че са заложили в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура 30% нарастване на приходите на всички работещи в общинските културни институти ", сподели Мутафчиев.

" 30% нарастване, остава СОС да преглътне политическите си мераци и да гласоподава бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура, с цел да може 30-те % да бъдат въведени в употреба ", уточни още Мутафчиев.

" Работещите в тази сфера са интелигентни и възпитани хора, не са простаци, които да крещят по улиците. Това за тях не е работа, а е живот, душа. За това се опитваме посредством театъра да възпитаваме публиката, без да размахваме пръсти ", сподели Мутафчиев.

" Съществуват и тези изкуства, които да те зарадват, да ти бръкнат в душичката, нещо, което те кара да се замислиш, това към този момент е възпроизвеждане на просвета ", означи шефът на Съюза на артистите.

" Асен Василев в случай че разбере, че не сме врагове, а стоим на една маса, би трябвало да ни предложения да водим диалози, с цел да допринесем секторът да се финансира в допълнение, желаеме средства за активност, с цел да работим, с цел да творим умерено, освен за заплати, най-малко 300 млн. би трябвало да се прибавят към настоящето положение на бюджета, което е 350 ", сподели Мутафчиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР