Средства за реставрация на Храм “Свети Никола в село Долен

...
Средства за реставрация на Храм “Свети Никола в село Долен
Коментари Харесай

Събират средства за реставрация на най-стария храм в Пиринския край

Средства за реституция на Храм “Свети Никола ” в село Долен набира Сдружение “Съзидание - 2021 ”. Църквата е издигната през 1834 година, като е градена само през нощта. Тя е най-старият православен храм в Пиринския край, оповестява БГНЕС.

„ Идеята за възстановяване на Храм “Свети Никола ” в село Долен се появи непринудено преди четири години, когато огромна интернационална група бяхме в региона към село Долен, Гоцеделчевско, и село Огняново. Посетихме село Долен, и толкоз се впечатлихме, то е толкоз красиво, достоверно с този необикновен храм. Това е единствената черква в този регион, в която покривът е дървен и е стенописван от горната страна “. Това съобщи ръководителят на съдружие “Съзидание - 2021 ” Жана Иванова.

Иванова изясни, че дърворезбата в храма е добре съхранена, само че стенописите са в неприятно положение.

Тя означи, че в самото начало на самодейността са събрали 4300 лева, като те са били дарени от чужденци от 15 разнообразни страни, и всеки от тях е дарявал долари, лей, рубли и други

„ С тези пари платихме плана за възстановяване, който е одобрен от Министерството на културата, координиран с църковното настоятелство, и с дядо епископ Серафим от Гоце Делчев “, посочи тя.

Иванова описа, че всичко за реставрацията е било готово, само че преди да стартират, се е появила Ковид-пандемията, а в следствие е почнала и войната в Украйна.

Председателят на съдружие „ Съзидание – 2021 “ изясни, че благотворителното събитие по начало е било планувано за 22 февруари, само че в този интервал се е случило и земетресението в Турция, и тогава Сдружението е провело събиране на средства, медикаменти и облекла, и по този начин благотворителната акция е била отсрочена.

„ Според плана и реставраторите са нужни към 300 000 - 400 000, само че това са сметки от преди 3-4 години. Реставраторката, обаче, сподели, че колкото и пари да се съберат, ние започваме да работим. Времето би трябвало да е топло и изсъхнало, с цел да се работи, което значи края на месец май “, сподели Иванова.

„ Пролетта носи вярата и вярата за нов живот, тъй като силата се спуска върху Земята с доста огромна мощ върху Северното полукълбо. Започват да цъфтят дърветата, а птичките са пристигнали и пеят, и откакто природата по подобен метод откликва да се възражда, това е възраждането и в нашите души. Предстоят ни светли празници. Това е методът - когато ние сме обединени и когато сме дружно в такива мощни дела. Знам, че българите ще дарят, тъй като родолюбието е вътре в нас “, сподели още тя.

Ивайло Ламбев от съдружие „ Съзидание – 2021 “ уточни, за момента главната цел е реституция на стенописите. Според него през годините доброволците към самодейността са се нараснали.

„ Нещо, за което имам вътрешно чувство изключително в последните години е, че българинът има потребност от духовно развиване. В момента има доста образование за материалното, за бизнес, само че тъкмо духовното е забравено и по никакъв метод не е подкрепено. Моята вътрешна увереност в това, което вършим сега, е да събудим хората да се възвърнат към това, тъй като за мен това ще помогне на българите да се обединим и да бъдем такива каквито желаеме да бъдем “, катерочиен е той.

Той прикани всеки да помогне както може, тъй като някой може да помогне със средства, а различен - с труд. „ Този храм е на безусловно всички, и нашият апел е всички да създадем по този начин, че да го съхраним, и с него да стартираме, тъй като има доста други неща в страната, с които никой не се занимава, а в действителност те са доста скъпи “, добави Ламбев.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР