Средства за ремонт на Аспарухов мост са предвидени в инвестиционната

...
Средства за ремонт на Аспарухов мост са предвидени в инвестиционната
Коментари Харесай

Колко би струвал основният ремонт на Аспарухов мост?

Средства за ремонт на Аспарухов мост са планувани в капиталовата стратегия на организация „ Пътна инфраструктура ” за идната година. Предвижда се да бъдат ремонтирани секторите от 7-ми до 11-ти. Съоръжението обаче се потребност от главен ремонт на цялата инженерна инфраструктура, а освен от замяна на пътната настилка, счита Дойчин Ников от инициативния комитет за втори мост над Варненското езеро " Клъстер Черноморска Икономическа Зона ". Той не е оптимист, че скоро ще бъде изработен сходен ремонт и съгласно него незабавно би трябвало да бъдат подсигурени сериозните места.

„ На носещите колони не е юридически ремонт от самото изграждане на моста. По някои от тях сериозни пукнатини, има и компрометирана фуга. Спешно би трябвало да се вземат ограничения за подсигуряване на фрапирашите места. До главния капитален ремонт би трябвало да се направи непълен ”.

Прогноза за цената на главен ремонт на Аспарухов мост може да бъде направена след правене оценка за сеизмичната резистентност на оборудването, което е проектирано да издържи на трус от 7-ма степен по Рихтер. Според Ников не е реалистично да се чака, че средства могат да бъдат обезпечени от държавния бюджет.

„ Ако оценката покаже по-ниска сеизмична резистентност, носещите колони наложително би трябвало да бъдат санирани и подсилени. Това мероприятие е доста скъпо според от технологията, която се ползва. Последните оценки на Министерство на регионалното развитие са, че ремонтът единствено на пътното платно ще коства 240 млн. лева Ако се извърши саниране и укрепване, сумата ще е над 300 млн. лв.. За последните 10 години Министерство на регионалното развитие е осигурило 35-40 млн. лв. за непълен ремонт на пътното платно при започване на моста и на носещите колони под него, които не са с огромна височина. Преценете по какъв начин една страна, която за 10 години е осигурила 35 млн. лв., до 2025 година ще обезпечи бюджет от 240 млн. лв. ”..

Парите за ремонт на Аспарухов мост могат да бъдат обезпечени посредством заем с ниска рента от Брюксел, като Ников дава образец с Румъния.

„ В Констанца взеха решение да създадат главен капитален ремонт на мост със заем от Брюксел, който в този момент изплащат. Нашата страната няма средства и главният ремонт на Аспарухов мост се протака 10 години. Скептичен съм, че цялостният ремонт ще стане в околните години ”.

Единственият вероятен вид да бъде издигнат втори мост на Варненското езеро е посредством европейско финансиране, счита Дойчин Ников.

„ В Общия организационен проект на Варна има заложени три моста – два градски и един край село Казашко, който да е част от автомагистрала „ Черно море ”. Инвестицията ще е над 350 млн. евро. Проектите за градски мостове в Европа получат 85 % безплатно европейско финансиране ”.

Само за механически план и за изследвания за втори мост над Варненското езеро са нужни минимум сред 50 и 60 млн. лв.. Дойчин Ников пресмята, че сумата е близо два пъти по-голяма от вложенията, които страната е направила през последните 10 години в непълен ремонт на Аспаруховия мост.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР