Средства от оперативната програма Околна среда (ОПОС) 2014-2020 може да

...
Средства от оперативната програма Околна среда (ОПОС) 2014-2020 може да
Коментари Харесай

С европари градовете може да се топлят от минерални извори

Средства от оперативната стратегия " Околна среда " (ОПОС) 2014-2020 може да се дават за внедряване на геотермално отопление в градовете с минерални извори. Това стана ясна по време на среща на екоминистъра Нено Димов с кмета на Велинград Костадин Коев, представители на туристически отрасъл и жители в сряда.

Велинград се слави със своите горещи минерални извори, които притеглят голям брой туристи, само че и със мощно нечистия си въздух през зимата, когато огромна част от хората се топлят с дърва и нискокачествени въглища.

Според Нено Димов този проблем може да бъде решен като се употребяват минералните извори на града и да отопление на общински и жилищни здания.

" Проект със зареждане на общински здания и частни семейства може да попадне в обсега на ОПОС и да получи финансиране “, разгласи министърът. Според него подобен план може да се създаде като пилотен и да послужи за образец на други общини с минерални извори. За да бъде финансиран по ОПОС, планът би трябвало да е в един регион или квартал, с цел да може да се създадат измервания преди и след реализацията и да се покаже резултатът от инвестицията, разясни той.

" Ако потвърдим, че след реализацията на плана понижава равнището на фини прахови частици от битовите отоплителни уреди, ще бъдем безапелационни, че инвестицията на европейски средства има екологичен резултат “, безапелационен е Нено Димов.

Според него това е добър старт и ще бъде първа стъпка за общините, които имат опция да употребяват ресурса си от минерални извори. Министърът акцентира, че това е образец за търсене на ограничения на равнище кмет и общински съвет и насърчи локалните управляващи да търсят такива способи за възстановяване качеството на атмосферния въздух.

За поощряване потреблението на минералните извори предходната година екоминистерството отпусна близо 6 млн. лева дотации на девет общини за изграждане на инфраструктура, която ще им разреши да употребяват минерални извори на тяхна територия за създаване и зареждане с топли води на градски басейни, къпални, спа комплекси, както и за геотермално отопление на публични здания и частни оранжерии.

Години по-рано страната стартира да дава за безплатно прилагане на свои минерални извори на общини, само че за повече от пет години нищо не се е случило в тази посока. Столичната община единствено приказва за свои проекти за геотермално отопление, което в случай че се приложи ще докара до понижаване на цената на парното в града и ще върне част от клиентите на общинското топлофикационно сдружение.

По време на визитата на екоминистъра във Велинград е бил разискван и капиталовия план за рандеман на волфрам на територията на общината, против което са жителите на града. Димов уверил, че ведомството и пазарджишката екоинспекция ще продължат да отстояват ползите на жителите и закона, който ги пази. Той уведомил жителите за решението на екоинспекцията да отхвърли оценката за влияние върху околната среда на плана и на волфрам и уверил, че в него са спазени всички законови процедури.

На въпрос за финансиране на построяването на пречиствателна станция за отпадъчни води в региона министърът дал отговор, че не са изпълнени критериите за сливане на ВиК сдружения в Пазарджишка област и по тази причина няма да може планът да се финансира по ОПОС. Ще се търсят благоприятни условия за финансиране от Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС) за общините с 2000 до 10 000 еквивалент поданици, които не сега не попадат в обсега на финансиране по европейски стратегии, показват от екоминистерството.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР