Средновековните империи и държави са напълно различни държавни образувания, с

...
Средновековните империи и държави са напълно различни държавни образувания, с
Коментари Харесай

Драги Георгиев: Средновековните държави са напълно различни от съвременните нации

Средновековните империи и страни са изцяло разнообразни държавни формирания, с разнообразни идентичности и подтекст от актуалните страни и народи, уточни съпредседателят от македонска страна на взаимната историческа комисия Драги Георгиев

" Затова се стараем да заобикаляме да преглеждаме събитията отпреди 150 и 1000 години през днешната етническа призма и желаеме да изтъкнем универсалните полезности на хората от това време, посредством които могат да бъдат свързани двата и освен двата народа ", сподели Драги Георгиев в изявление за ТВ Сител, представено от организация МИА и Българска телеграфна агенция.

" Категорично не би трябвало да се свързват идентичностите през Средновековието и сегашните национални идентичности. Лоялността през Средновековието е към краля и църквата и няма преданост към нацията и народа. За този интервал е значимо да се зачитат общочовешките полезности и да се упорства за включване освен на Македония и България, а и на други нации в изразяването на респект към хората от това време. Ето за какво рекомендациите, които са признати за взаимно честване и за учебниците в Македония и България въобще не засягат проблемите на идентичността ", сподели Георгиев и добави, че не е разумно днешната еднаквост да се свързва с идентичността на народите, живели тук в древността.

В текстовете за взаимно честване не се загатват етнически групи и идентичности на лица или общности, с което постигнахме това, което отстоявахме – проблемите на идентичността да не бъдат тематика на разискване в Комисията, добави той.

Преди ден общата историческа комисия излезе с рекомендации до двете държавни управления, които изясниха и други персони. Освен това предлага на двете държавни управления промени в учебниците и общи празнувания на исторически персони.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР