Средното увеличение на пенсиите от 25-ти декември е 12,5% или

...
Средното увеличение на пенсиите от 25-ти декември е 12,5% или
Коментари Харесай

Социалният министър: Средно с около 65 лв. се повишиха пенсиите от 25-ти декември

Средното нарастване на пенсиите от 25-ти декември е 12,5% или към 65 лева на пенсионер. Това съобщи в " Денят стартира " министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Той посочи, че за всеки пенсионер нарастването е друго според от осигурителния му статус. Целта е хората да не получават по-малко средства, в сравнение с получаваха с ковид-добавката от 120 лева през миналата година.

" Изчисленията ни са такива, че да няма нито един пенсионер, който да получава по-ниска пенсия от това, което е получил през декември. И в случай че идентифицираме проблем при някоя от групите, която да е ощетена, ние ще поправяме този проблем. " - сподели общественият министър.

От 25-ти декември 2021г. всички пенсии се пресмятат по нов метод като коефициентът на тежест на всяка осигурителна година се подвига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става 170 лева, а минималната се покачва от 300лв. на 370 лева След покачването към 50% от пенсионерите остават на минимална пенсия, разяснява Георги Гьоков.

До юни е обезпечена и коронавирус добавка по 60 лева След това би трябвало да се търси решение по какъв начин парите на възрастните да не намалеят със прекъсването на добавката, посочи общественият министър.

В " Денят стартира " Георги Гьоков се разгласи за отпадането на тавана на пенсиите или най-малко за фрапантното му покачване. Това обаче няма по какъв начин да се случи тази година, разясни той. След последното покачване на пенсиите към 34 000 души остават над тавана на пенсиите, което не е заслужено по отношение на тях, посочи общественият министър.

Гьоков ще упорства таванът на пенсиите да подвига дружно с оптималния застрахователен приход.

Минималната работна заплата също ще се увеличи с приемането на новия бюджет. Все още обаче не е ясно с какъв брой.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР