Средногодишната инфлация за последните три години е над 5 пъти

...
Средногодишната инфлация за последните три години е над 5 пъти
Коментари Харесай

Лъчезар Борисов: За 3 години средногодишната инфлация е над 5 пъти по-висока отколкото за предишните 12

„ Средногодишната инфлация за последните три години е над 5 пъти по-висока от тази за предходните 12 ”, написа в профила си във Facebook Лъчезар Борисов, лекар по стопанска система, министър на стопанската система в третото държавно управление на Бойко Борисов. Той озаглавява обявата си: „ Безплатен урок по макроикономика и статистика за манипулаторите “.

„ През последните дни чухме от водещи политици-икономисти, че „ България е настигнала Европейски Съюз за три години, толкоз що се касае за предходните 12 “. В основата на това изказване стои индикаторът Брутният вътрешен продукт на човек от популацията по паритет на покупателната дарба, по отношение на междинното ниво в Европейски Съюз. Безспорен е фактът, че цитирания индикатор пораства, само че очевидно се оказва, че някои политици се хвалят косвено с високата инфлация в България “, написа той.

Инфлацията в България през последните три години доста превишаваше междинното повишаване на цените в Европейски Съюз, припомня той и добавя с доктрина за паритетите на покупателната дарба (ППС).

„ В най-опростена форма ППС съставляват ценови съотношения в национални валути за една и съща стока или услуга в другите страни. В този подтекст и при изискване, че България от години е във валутен ръб и с закрепен курс на лв. към еврото е естествено, че при по висока инфлация в България, по отношение на тази в еврозоната, цените на стоките и услугите у нас доста по-бързо ще се приближават до тези в Европа.  И още малко доктрина – ППС са знаци за разликата в ценовите нива сред страните. Те демонстрират какъв брой парични единици коства обещано количество артикули и услуги в другите страни. ППС могат да се употребяват като валутни конвертори за преобразяване на изразените в  национална валута разноски, в това число и за производството на единица Брутният вътрешен продукт. ППС се употребяват основно за преобразяване на елементи от националните сметки, като БВП (БВП) на обособените страни в съпоставими физически размери. Когато за това се употребяват формалните валутни курсове (а в България имаме закрепен курс на лв. към еврото) Брутният вътрешен продукт на страните с високи ценови нива ще бъде надценен по отношение на страните с ниски нива на цени. Ето в това се крие подправената вест. Истината е, че конвергирането на посочения индикатор (БВП на човек от популацията по паритет на покупателната дарба, по отношение на междинното ниво в ЕС) в огромна степен е предизвикано не от важен действителен стопански напредък, а от внезапното повишаване на цените в България, което беше много по-голямо от това в еврозоната (За да илюстрирам изказванието си на фотосите обявявам графики от мои изявления от месец февруари и март 2023 г).  

Говорейки за икономическия напредък, следва да се има поради, че той изключва въздействието на цените и демонстрира растежа на физическия размер от артикули и услуги, създадени на територията на страната. Безспорен е фактът, че през последните три години икономическият напредък в България е по-нисък от средногодишния за предходните 12 години.

По отношение на инфлацията следва да се има поради, че за 12 години (май 2021 година, по отношение на юли 2009 г.) тя е 22.1%, т.е. под 2% средногодишно. За съпоставяне за последните три години (февруари 2024 година, по отношение на май 2021 г.) насъбраната инфлация е 30,7%, т.е. над 10% средногодишно). Изводът е, че през последните три години средногодишната инфлация е над 5 пъти по-висока от средногодишната за последните 12 години.

Изводите, които се постановат са, че са налице опити за манипулиране на обществото и тезата, че „ България е настигнала Европейски Съюз за три години, толкоз що се касае за предходните 12 “ е безусловно погрешна и е подправена вест. Правилната теза е, че през последните три години догонихме значимо Европа по цени, само че не и по размери на производството.  Жалко е, че настоящи политици-икономисти се пробват да ни заблудят, че догонваме Европа, базирайки се на изпуснатата и по-висока инфлация, която затрудни семействата и ограничи капиталовите процеси на бизнеса. Неоспорим факт е, че догонихме Европа по цени и изпитваме компликации при осъществяването на критерия за инфлация по повод участието ни в еврозоната “, се споделя още в обявата.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР