Средно училище „Христо Ботев“ успешно изпълни проект „Бежанци и мигранти

...
Средно училище „Христо Ботев“ успешно изпълни проект „Бежанци и мигранти
Коментари Харесай

СУ „Христо Ботев“ успешно изпълни проект „Бежанци и мигранти търсят своето бъдеще в обединена Европа

Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ сполучливо извърши план „ Бежанци и мигранти търсят своето бъдеще в обединена Европа /минало-настояще-бъдеще/ “, финансиран от стратегия „ Еразъм+ “, Договор № 2016-1-CY01-KA219-017309_2.
Проектът е с дълготрайност 36 месеца и присъединяване взеха представители на междинни учебни заведения от Кипър, България, Гърция, Румъния, Италия, Турция, Словакия, Португалия
По време на работните срещи бяха осъществени голям брой с държавни и неправителствени организации, занимаващи се с бежанци и мигранти и беше споделен опит за справяне със обстановки, зараждащи по време на тяхното престояване на териториите на страните.
Семинар на тематика "Търсене и избавяне ", проведен от кипърския екип, с присъединяване на експерти - членове на избавителния екип на кипърската защита и работно ателие на тематика "Първа помощ " проведен и сбъднат със съдействието и присъединяване на членове на Малтийския медал бяха проведени по време на визитата в гр. Лимасол, Кипър.
Посещението на остров Лесбос, Гърция беше едно от изпълнените с най-вече срещи и диалози с бежанци и мигранти, защото всички участници в подвижността имаха опция да се срещнат с членовете на непринуден екип за избавяне и настаняване на идващи бежанци на остров Лесбос. Беше посетен бежански лагер на острова и представителите на всички страни прекараха един ден в лагера /хранене, грижи за здравословни проблеми и т.н./. Проведохме диалози с доста от бежанците и се запознахме от близко с проблемите, пред които са изправени както и аргументите, които ги карат да изоставен своите страни.
Срещата във Враца беше една от най-емоционалните и вълнуващи, защото беше единствената по време, на която български възпитаници и техни връстници от страните-участнички в плана имаха опция да прекарат пет незабравими дни дружно. Те образуваха тимове, които се срещнаха със значими персони и места, свързани с Враца и района и показаха своите презентации пред учителите и учениците.
Българският екип, благодарение на представител на локалната телевизия, провежда семинар на тематика "Как да създадем и управляваме радио / телевизионна станция? ".
Всяка една от страните беше изготвила презентация, покриваща исторически интервал от развиването на човечеството и миграционните процеси по това време - "Исторически и модерни аргументи за миграцията “. Процесът беше прегледан от разнообразни страни, като бяха регистрирани аргументи като безработица, политическа обстановка (война, смяна на границите, гонене на политически съперници, мощни религиозни убеждения), икономическата рецесия и други.
Представител на отдел Миграция във Враца, показа пред участниците в обмена законовата рамка за придобиване на статут на емигрант и поданство.
Работната среща в гр. Арад, Румъния беше обвързвана с присъединяване в семинари на тематики: „ Начини за привличане на бежанци и мигранти в живота на общността “, „ Изучаване на законовата рамка за миграция в България, другите статути при приемане на поданство и отговори на голям брой въпроси сложени от присъстващите, въздействието на миграцията и откъсването от родината на младежите “.
По време на престоя в Румъния посетихме град Надлак и междинното учебно заведение там. То се посещава от словашко малцинство и на място се запознахме с историческите, обществени и стопански фактори, обуславящи тяхното наличие.
Домакините бяха организирали среща с представител на Генералния инспекторат за бежанците в Румъния, който ни срещна с актуалната обстановка, обвързвана с наличието на бежанци и мигранти на територията на Румъния.
По време на срещата в гр. Катания, Сицилия посетихме приемната общественост „ Casa Nazareth “ във Виагранде, Катания. Тази среща е обвързвана с поощряване на културното разнообразие и информираност, повишение на разбирането и толерантността за хората от разнообразни етнически или религиозни групи, тъй че учениците, които са или от фамилии на бежанци или имигранти, по-лесно да се интегрират в просветителната общественост.
Във връзка с осъществяване на цели, свързани с осъзнаване, че миграцията е неминуем развой, който би могъл да донесе някои изгоди за общностите и че миграцията е непрестанен развой в целия свят, както и с насърчаването на младежите да създават способи за гладка интеграция на мигрантите и бежанците в локалната общественост, което ще е от изгода за всички мигранти/бежанци, както и за обществото като цяло, със съдействието на домакините участниците от Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ - Враца посетиха приемна къща за непридружени малолетни мигранти "IL NODO ".
По време на финалната среща в гр. Лимасол, Кипър и по отношение на разпространяването на резултатите по плана – представителите на училищата-партньори бяха признати на работна среща от кмета на Лимасол Никос Николайдис.
Координаторът на плана Рудолфос Караискагис срещна кмета и присъстващите членове на неговия екип с плана, неговите цели и реализирани резултати. От страна на кмета бе дадена доста висока позитивна оценка за целия план и неговото влияние върху учебните и обществени общности в обособените страни.
Представителите на Средно учебно заведение „ Христо Ботев “ - Враца направиха къса презентация на предишното и сегашното на учебното заведение и родния град и връчиха рекламни материали, и обичайни локални артикули.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР