Средно с 3.77% са поскъпна и жилищата в Австрия за

...
Средно с 3.77% са поскъпна и жилищата в Австрия за
Коментари Харесай

Кой изкупува луксозните имоти в Австрия

Средно с 3.77% са нарастна и жилищата в Австрия за интервала януари-септември 2019 година по отношение на същия интервал на 2018-а, сочат данните на националната банка на Австрия. За Виена нарастването е надалеч по-високо - 7.6%. За обсъждания интервал най-осезаемо са се усили цените на жилищата от първичния пазар - 7.04%. Основната причина за повишаването е, че огромна част от парцелите в австрийската столица са благосъстоятелност на банки и компании, т.е. на институционални вложители. Но освен това е повода, разясняват експерти. Според тях, нарасналата интензивност измежду задграничните купувачи също води до растеж на цените. Близо 60% от купувачите в първокласния сегмент са локални, само че останалите 40% са задгранични вложители. При втората група огромна част са жители на страни от Източна Европа. Те избират жилища ново строителство и то във Виена.

„ След рецесията от 2008 година клиентите търсят сигурни пазари. Също по този начин не би трябвало да се подценява и фактът, че лихвите по ипотечните заеми са много ниски”, споделя Петер Маршал създател на виенската компания за недвижими парцели Marshall Real Estate.

В Innere Stadt (Първи район) на Виена междинната цена на квадратен метър жилищна повърхност през януари 2020 година е 14 070 EUR. За някои парцели доближава 30 000 EUR/кв.м. Малко по-ниски са цените във втори и девети регион. Цените на кондоминиум и къщи в 13, 18 и късметлийска 9 региони варират сред 5600 и 7100 EUR/кв.м.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР