Средно по 2.55 лева взимат банките за най-тривиалната услуга –

...
Средно по 2.55 лева взимат банките за най-тривиалната услуга –
Коментари Харесай

Банките ни дерат живи - таксите им скочиха драстично

Средно по 2.55 лв. взимат банки те за най-тривиалната услуга – разкриване на елементарна разплащателна сметка. Нея я имат съвсем всички българи и се употребява най-масово от физически лица.

Това демонстрира статистиката на Българска народна банка за миналата 2020 година, оповестена през днешния ден. Значително по-евтино излиза сметка, обвързана с дебитна карта – 1.52 лв.. За съпоставяне, година по-рано същите интервенции в офис на банка са излизали надлежно 1.94 лв. и 1,42 лв.. Поскъпването за една календарна година е с 61 стотинки и с 10 ст. 

З лв. месечно пък гони таксата за обслужване на въпросната разплащателна сметка. Това прави годишен разход от близо 36 лв.. Отново таксата по сметка, вързана с дебитна карта излиза по-евтино – приблизително по 2,44 лв. на месец или към 30 лв.. Увеличението на услугата за една година е надлежно с 58 ст. и 21 ст. за всеки месец.

Другата всеобща услуга – изтегляне на кеш от банкомат, също е с по-високи такси. Средно за изтегляне от АТМ  на банката - издател на картата ни дърпат по 0.25 лв. на интервенция. В средата на предходната година обаче и последната банка, която не удържаше пари на своите картодържатели – УниКредит Булбанк разгласи, че отсега нататък ще ги полза с по 0.30 лв.. С това се постави завършек на безплатното изтегляне от банкомат. Ето за какво статистиката на Българска народна банка регистрира към момента ниска междинна стойност на услугата. За хората, които не са имали шанса да нацелят АТМ на своята банка, таксата е била приблизително 1.15 лв..

Всяка банка има своя лична цена за таксите и комисионните и е реалност, че промени се вършат много постоянно, в множеството случаи в посока нагоре. Централната банка пък проучва междинните стойности за пазара, тъй като на тази база се пресмятат „ допустими “ такси по главната сметка за платежни интервенции. Това е така наречен „ сметка за небогати “, която всяка банка в Европейски Съюз е длъжна да дава на клиентите си. Тя обаче покрива единствено съществени интервенции.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР