Средно около 5% от децата в България страдат от артериална

...
Средно около 5% от децата в България страдат от артериална
Коментари Харесай

Проф. Анна Кънева: 5% от децата имат артериална хипертония

Средно към 5% от децата в България страдат от артериална хипертония. Процентът скача при тези с наднормено тегло и доближава 25%. Това заяви проф. Анна Кънева, която завежда Клиниката по детска кардиология в Национална кардиологична болница, съобщи БНР.

„ Артериалната хипертония се намира при от към 1,5% от децата с обикновено тегло, до 18 - 20% при децата с наднормено и при над 25% от децата със затлъстяване. При тях има риск от развиване на високо кръвно налягане “, акцентира проф. Кънева.

„ Без подозрение тази наклонност се следи в България. Това е наклонност в международен мащаб за повишаване на артериалната хипертония в детска възраст. Това е едно заболяване, което постоянно остава неусетно, на което не се обръща изключително внимание, изключително при деца “, уточни тя и добави, че късните затруднения на артериалната хипертония като артеросклероза, коронарна болест, мозъчен инсулт при възрастни хора са главните аргументи за кардиологичната болестност и смъртност.

"Затова прицелът за интензивно търсене на хипертонията при деца, за опит за понижаване на нейната периодичност, за модулиране на метода на живот на младежите, е от изключително значение “, акцентира проф. Кънева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР