Средно на година около 1000 медицински сестри напускат здравната ни

...
Средно на година около 1000 медицински сестри напускат здравната ни
Коментари Харесай

Всяка година 1 000 медицински сестри напускат здравната ни система

Средно на година към 1000 медицински сестри напущат здравната ни система по разнообразни аргументи. 24 281 са настоящите медицинските сестри у нас, една трета от тях са над 65-годишна възраст, заяви пред БНР Милка Василева, ръководител на УС на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

По думите ѝ " казусът е доста сериозен и е пристигнало последно време да се намерят решения, с цел да се резервира медицинският личен състав. "

Днес ще бъде показано проучване за кадровия недостиг в здравната система. Анкетата е направена измежду експерти по здравни грижи. Данните са тревожни, означи Василева.

" Колегите споделят какъв брой доста са претрупани, няма отношение, уместно, към тях, специалността е недооценена и още веднъж излиза въпросът за заплащането на труда. Натовареността е голяма. Това пролича изключително при Ковид пандемията. По отношение на България - по-малко сътрудници напуснаха системата, в сравнение с в западния свят. Хората споделят, че към този момент страдат от синдрома на изпепеляването. Най-често медицинските сестри работят на две, даже и на три места ", изясни тя.

Милка Василева направи параленост: " Имахме 168 лечебни заведения в миналото и 53 000 медицински сестри. В момента имаме 368 лечебни заведения и 24 000 медицински сестри. Всеки може да реши на какъв брой места работят сътрудниците, с цел да може да имаме някакво опазване на здравето. "

Стартовата заплата на медицинските сестри би трябвало да е равна на три минимални заплати за страната, считат от Българската асоциация на експертите по здравни грижи.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР