Средно 25 дни отнема отстраняването на уязвимост в Linux софтуера(снимка:

...
Коментари Харесай

Linux разработчиците най-бързо затварят уязвимости


Средно 25 дни лишава отстраняването на накърнимост в Linux софтуера
(снимка: CC0 Public Domain)

Р азработчиците на Linux програмен продукт най-бързо поправят откритите уязвимости в сигурността, сочат резултатите от изследване, извършено от експерти на Гугъл Project Zero.

Проучването проучва данни за поправени неточности за интервала от януари 2019 година до декември 2021 година Оказва се, че на разработчиците на Linux са били нужни приблизително 25 дни, с цел да поправят неточности. Времето за затваряне на дупки в сигурността на е понижено от 32 дни през 2019 година на 15 дни през 2021 година

За съпоставяне, разработчиците на други артикули поправят грешките в сигурността по-бавно. Например, на Apple са нужни 69 дни, на Гугъл – 44 дни, а на Mozilla – 46 дни. Най-бавно се случват корекциите при Microsoft (83 дни) и Oracle (109 дни), макар че през отчетния интервал са открити малко уязвимости в продуктите им.
още по темата
Други компании, най-вече разработчици с отворен код като Apache, Canonical, Github и Kubernetes, имат приблизително 44 дни за разрешаване на проблеми със сигурността.

Анализът на открива, че като цяло всички компании са почнали да поправят неточности в сигурността по-бързо. През 2021 година на разработчиците са били нужни приблизително 52 дни, с цел да поправят открити уязвимости в сигурността в разнообразни софтуерни артикули, до момента в който преди три години този индикатор е бил 80 дни.

Що се отнася до мобилните операционни системи, там няма такава осезаема разлика в скоростта на поправяне на уязвимостите. На Apple лишава приблизително 70 дни, с цел да поправя, до момента в който на Гугъл са нужни приблизително 72 дни за премахване на уязвимостите в Android. В същото време в iOS през отчетния интервал са открити 72 неточности, до момента в който в Android единствено 10.

При браузърите също се следи по-бързо поправяне на уязвимости. Разработчиците на Chrome са решили 40 казуса със сигурността приблизително за по-малко от 30 дни за всеки проблем.

Mozilla отстранява уязвимости във Firefox със междинна скорост от към 38 дни на проблем. Средно 72 дни лишава коригирането на грешките в енджина WebKit, който се употребява в браузъра Apple Safari.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР