Средният резултат за 7. клас е 55,04 точки. 13 ученици

...
Средният резултат за 7. клас е 55,04 точки. 13 ученици
Коментари Харесай

Среден 3 е успеха на седмокласниците и десетокласниците на НВО по БЕЛ и математика

Средният резултат за 7. клас е 55,04 точки. 13 възпитаници са постигнали оптимален бал от 100 точки; 15 възпитаници – 99,5 точки; 34 възпитаници – 99 точки.

По български език и литература седмокласниците  се оправят сполучливо със дилемите с избираем отговор. Повече от 3 000 възпитаници са получили оптимални или доста близо до оптималния брой точки от работата си върху тези задания. Умеят да намират и извличат информация от текст. Над 75% от седмокласниците не се затрудняват при определянето на синоними и антоними. Две от дилемите с избираем отговор са затруднили учениците: установяване типа на използвано в изречение местоимение и определянето на типа на изречение по състав.

При дилемите със свободен отговор най-трудна се е оказала 25. задача. През тази година учениците трябваше да разтълкуват внушенията на стихове от одата „ Опълченците на Шипка “ – близо 2/3 от седмокласниците са се затруднили да разтълкуват смисъла на посочените стихове.

През тази година седмокласниците работиха върху описа „ Ева, която пораства и се смалява “ и по-голямата част от седмокласниците са се справили с преразказа, като междинният брой точки на 26. задача е 17,8 т от общо 35.

На изпита от националното външно оценяване по български език и литература с 0 точки са 0,3 % от явилите се възпитаници.

Средният резултат, реализиран от седмокласниците на националното външно оценяване по математика  през образователната 2022 – 2023 година, е 35,29 точки. Той е съпоставим с резултата, реализиран през предходната година. Максимален резултат от 100 точки имат 262 възпитаници, а 180 възпитаници имат 0 точки. Повече от половината възпитаници сполучливо се оправят със дилемите, свързани с изчисление на числов разумен израз и с решение на неравноправие. Около 37% от седмокласниците умеят да разграничават простите цифри в дадена редица от цифри, съвсем 2/3 от учениците се затрудняват да ползват свойствата на пропорциите. Почти 40% от седмокласниците показват знания за детайлите и свойствата на валчестите тела и се оправят сполучливо с намиране размер на конус. Учениците се затрудняват при определянето и записването на координатите на симетрична на дадена точка в правоъгълна координатна система. Проблеми има и при разчитането, потреблението и интерпретирането на данни, показани с текст или диаграма, както и при съставянето на математически модел на действителни житейски обстановки и преобразуването му с математически способи и логаритми.

Двама възпитаници имат по 100 точки и на двата изпита от националното външно оценяване – български език и литература и математика.

По математика десетокласниците са постигнали междинен резултат 34,5 т. от оптимален брой 100. Резултатът през тази година бележи лек растеж спрямо постигнатото през миналите години. Като цяло учениците в 10. клас по-успешно се оправят със дилемите с избираем отговор, изискващи използването на заучени логаритми, модели, процедури в познати типични обстановки. Те се затрудняват при решаването на задания с уголемен свободен отговор и при добиване на информация от източник – текст, чертеж, графика или диаграма.

По свое предпочитание седмокласниците можеха да се явят на национално външно оценяване по британски, италиански, немски, съветски и френски езици. Най-много (2120) избраха британски език, като реализираха междинен резултат 86,5 точки. Най-много десетокласници са избрали британски език, равнище В1 – 1429. Средният резултат е 63,7 точки.

Учениците от 10. клас имаха опция да положат национално външно оценяване по осведомителни технологии за премерване на цифровите компетентности. 1905 възпитаници се явиха на този изпит. 1201 възпитаници са постигнали резултат еднакъв и по-голям от 50 точки, което е 62,68% от положилите изпита.

Всеки възпитаник може да се запознае с оценената си изпитна работа на 29, 30 юни и 3 юли 2023 година Информация за мястото и времето ще да бъде оповестена на уеб страницата на съответното РУО.

Резултатите можете да видите .
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР