Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите

...
Средният размер на поземлените ренти у нас е сред най-високите
Коментари Харесай

Изследване: Средната стойност на поземлената рента у нас е сред най-високите в Европа

Средният размер на поземлените ренти у нас е измежду най-високите в Европа, сочи проучване на доцент доктор Мария Станимирова, учител към катедра " Аграрна стопанска система " при Икономическия университет във Варна, което бе показано по време на интернационална конференция за арендния модел в селските региони. Проучването ѝ обгръща интервала 2000-2022 година

Според проучването нарастването на поземлената лихва у нас е с към 10 % на година, тъй че в случай че през 2010 година са били изплащани приблизително по 23 лв. на декар, през предходната сумата към този момент е 61 лв.. За рентите също е годно, че са разнообразни в обособените региони на страната - най-ниските са в Югозападния регион, а най-големи суми получават притежателите на земи в Североизточния район, в елементи от който рентите към този момент надвишават 93 лв. на декар.

" Средната стойност на поземлената лихва у нас е равностойна с тази във Финландия, Полша, и е доста по-висока спрямо Румъния. Сумите са доста по-високи единствено в Гърция, Нидерландия и Италия ", разясни още Станимирова.

По думите й размерът на поземлената лихва е главен фактор за установяване цената на земята.

" През всичките тези години цената на земеделската земя у нас непрестанно се покачва, като нарастването е приблизително с 15 % на година. Особен подтик за покачването на цените дава присъединението на страната ни към Европейски Съюз и почналото по-късно погашение на помощи по така наречен скица за единно заплащане на повърхност. През 2000 година декар земеделска земя у нас е коствал приблизително 137 лв., а през предходната година сумата е надхвърляла 1300 лв. ", уточни доцент Станимирова.

Въпреки растежа на междинната цена на земеделската земя у нас, тя към момента е по-ниска спрямо останалите европейски страни. По този индикатор страната ни е под средата на класацията, в дъното на която са Естония и Хърватия. Най-скъпа е земеделската земя в Нидерландия, следвана от Люксембург и Италия.

" Ако се погледнат разликите в цените в обособените региони обаче, излиза наяве, че в най-скъпия регион – Добруджа, цената на декара е по-висока от Унгария, Хърватия, Словакия ", отбелязва специалистът.

Дори и междинната цена на земеделската земя у нас да е измежду по-ниските в Европа, това не е годно за рентите, добави Станимирова. Тя посочи, че по последни данни в това отношение страната ни изпреварва даже Франция, Испания, Унгария.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР