Средният размер на годишната такса за обучение в държавни висши

...
Средният размер на годишната такса за обучение в държавни висши
Коментари Харесай

Около 1200 лв. такса за първокурсниците по „Медицина“ в българските МУ

Средният размер на годишната такса за образование в държавни висши учебни заведения за академичната 2023/2024 година ще е 1050 лева, а за кандидатстване – 50 лева Това планува план за решение на държавното управление, оповестен за публично разискване на уеб страницата на МОН. По предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации Министерският съвет утвърждава таксите, които ще заплащат 143 950 студенти и 4050 докторанти в постоянна и задочна форма на образование.

За специалностите от област „ Здравеопазване и спорт “ междинният размер на таксата ще бъде 1100 лева

Средно 20% е нарастването на таксите по отношение на академичната 2022/2023г. и касае главно студентите, които се образоват в специалностите от областите „ Педагогически науки “, „ Хуманитарни науки “, „ Социални, икономически и правни науки “, „ Природни науки “, „ Технически науки “ и  „ Здравеопазване “, показват от МОН.

Така да вземем за пример, за първокурсниците от България и Европейски Съюз, които влязат „ Медицина “ в МУ София през идната образователна година, таксата ще бъде 1200 лева За жителите на трети страни пък сумата ще бъде 8000 евро, в случай че учат специалността на български език, и 9000 – на британски.

Същите са сумите, които ще би трябвало да платят искащите да се образоват в тази компетентност в МУ Пловдив и МУ Плевен, като обаче непознатите жители, които изберат МУ Плевен, ще заплатят 8500 евро, без значение дали ще се образоват на български или на британски език.

В МУ Варна пък образованието на първокурсниците по „ Медицина “ от България и Европейски Съюз ще коства 1400 лева, а таксата за образование на жители от трети страни е същата, каквато в МУ София и МУ Пловдив – 8000 евро за образование на български и 9000 евро – за образование на британски език.

Годишната такса за образование на докторантите в държавните висши учебни заведения пък ще е приблизително 1300 лева За кандидатстване в Българска академия на науките и научните организации ще се заплаща приблизително 40 лева, при междинна такса за образование на докторанти в размер на 650 лв. за образователната 2023/2024 година.

С препоръчаните такси във всички университети можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР