Средният процент по жилищни кредити се понижава с 1 б.т.

...
Средният процент по жилищни кредити се понижава с 1 б.т.
Коментари Харесай

Лихвите по жилищните кредити у нас близо до исторически минимум

Средният % по жилищни заеми се намалява с 1 б.т. до 2.59% и по този метод остава покрай историческия си най-малко. Това се споделя в Месечния преглед на българската стопанска система, оповестен от Министерство на финансите.

Средната цена на потребителските заеми прибавя 73 б.т. до 8.9%, до момента в който месечният размер на новите покупко-продажби понижава с 8.7% по отношение на края на юни. Лихвата по заемите за бизнеса продължава да нараства за пети следващ месец през юли, като се увеличи с 12 б.т. и доближава 4.89%
При депозитите на компаниите и семействата лихвите леко се намаляват през юли – с 10 б.т. до 1.77%, регистрира още анализът.

Кредитът за частния бранш продължава да се забавя през юли и в края му нараства с 11.2% на годишна база при 11.9% растеж в края на юни. По-слабият му ритъм на повишаване се дължи на по-бавното нарастване на заемите за нефинансови предприятия, който се забавя до 7.2%, по отношение на напредък от 8.4% месец по-рано. За това способства сегментът на корпоративните заеми с матуритет до една година, който регистрира спад от 56% по отношение на година по-рано, до момента в който тези с матуритет над пет години не престават устойчиво да нарастват, с 8.9% по отношение на 8.2% през юни.

Същевременно, заемите на семействата резервират темпа си, като се усилват с 14.1%, за което принос продължава да има забележителното повишаване на заемите за ползване и на тези за покупка на жилища, в сходство с по-високия растеж на потреблението на семействата през второто тримесечие и растящите цени на жилищата. Кредитите за покупка на жилища отчитат  покачване от 18.3% на годишна база при 18% през юни, като динамичността им не е повлияна от неотдавна подхванатите от Българска народна банка макропруденциални ограничения за изстудяване на пазара.

Колко е лихвата по овърдрафт и кредитни карти

Данните за заетостта за второто тримесечие на 2023 година от Системата на националните сметки (СНС) удостоверяват трендовете на трудовия пазар, регистрирани месец по-рано от данните от Наблюдението на работната мощ. Годишният растеж на заетите, към и над 1%, следен от втората половина на 2021 година до момента, съвсем напълно изчезва. През второто тримесечие на 2023 година броят на заетите в стопанската система бе 3 561.73 хиляди души, като нараства едвам с 0.1% (на годишна база).
 istock istock
Все отново, годишният растеж на наетите в стопанската система се резервира релативно висок (1.4%), само че броят на самонаетите лица отбелязва относително висок спад от 3.7%, макар че сезонно през второто тримесечие броят на самонаетите е измежду най-високите за цялата календарна година. Трябва да се има поради, че до известна степен предварителните данни за самонаетите (особено тези в аграрния сектор) се основават на оценки и е прекомерно допустимо да е осъществена актуализация на тези оценки (във връзка с излезлите данни от преброяването на населението), заради което да има известна несъпоставимост (структурно прекъсване) във времевия ред на този индикатор, прецизират създателите на разбора.

През обсъждания интервал компенсацията на един нает се покачва номинално със 7.2%, което свидетелстваше за продължаващо закъснение в темпа на напредък на индикатора във всички браншове на стопанската система. Текущата динамичност на компенсацията на един нает и продуктивността на труда понижава натиска върху номиналното нарастване на разноските за труд на единица продукция, които се покачват с 5.4% на годишна база. Реалните разноски за труд на единица продукция продължиха да се намаляват, въпреки и с най-малък ритъм от 0.4%.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР