Средният обем на DDoS атаките през първото полугодие е достигнал

...
Коментари Харесай

Събитията в Украйна увеличават DDoS атаките


Средният размер на DDoS офанзивите през първото полугодие е достигнал 3,39 TB мрежов трафик за цел – с 47% повече спрямо първите шест месеца на 2021 година (снимка: CC0 Public Domain)

Броят на следените разпределени офанзиви за отвод на услуга (DDoS) съвсем се е утроил през първите шест месеца на 2022 година До огромна степен повишаването е обвързвано със събитията в руско-украинския спор. Политическият фактор е основен в съвсем всички набези. Все по-модерна става комбинацията от DDoS и искане за откуп.

Геополитическата обстановка оказва доста влияние върху киберпрестъпността и интензивността на основателите на DDoS офанзиви, съгласно нови данни от Radware, която разгласява своя доклад-анализ на световните закани за H1’2022 година Ситуацията е такава, че е налице „ изключителна непредсказуемост “ в киберсигурността.

Radware е забелязала както добре открити, по този начин и новосформирани съветски и украински групи, целящи основаването на безпорядък в цифровата среда, следят се обири и приключване на информация, сриване на уеб сайтове.

„ Пейзажът на заканите означи забележителна смяна през първата половина на 2022 година “, споделя Паскал Гиненс, шеф за разузнаване на закани в Radware. „ Кибер-фокусът се измести от последствията от пандемията, в това число увеличението на атакуемата повърхнина, към вълна от DDoS интензивност, стартирана от патриотични хактивисти “.

Все отново хакерските атаки са свързани освен със събитията в Украйна. Атакуващите групи са показали интензивност и в акциите, свързани с подготовката за президентските избори във Филипините през май 2022 година На прицел са били политици и медийни уеб страници, в това число този на новинарската мрежа CNN, съгласно разбора. Обект на офанзива също по този начин са били и така наречен „ запаси за инспекция на обстоятелствата “.
още по темата
Други обилни офанзиви са свързани с политическите събития в Израел в средата на април, когато тогавашният министър председател на страната Нафтали Бенет се бореше да задържи държавното управление, както и в Индия през юни, когато локален политик направи „ спорни изказвания за пророка Мохамед “.

„ В момента нито една организация в света не е застрахована от кибер-отмъщение “, споделя Гийнънс. „ Бдителните онлайн хактивисти могат да попречат на напъните за сигурност… те основават изключителна непредсказуемост за разследващите служби “.

Като цяло Radware е противодействала на 60% повече офанзиви сред януари и юни, в сравнение с през цялата 2021 година Средният кумулативен размер е достигнал 3,39TB мрежов трафик за цел – това е с 47% повече спрямо първите шест месеца на 2021 година

Средният размер на DDoS офанзива за обособен случай е понижен видимо през следения интервал: от 139Mbps през четвъртото тримесечие на 2021 година до 73Mbps през първото тримесечие на 2022 година и 64,5Mbps през второто – макар че към момента са налице някои доста размери произшествия.

Една от офанзивите е имала общ размер от 2,9PB и е траяла 36 часа, достигайки пикова скорост от 1,5Tbps, с устойчива скорост от над 700GBps за повече от осем часа. Това може да се окаже един от най-големите DDoS произшествия на годината.

Свързана наклонност през първите шест месеца на годината е повишаването на офанзивите за отвод на услуга, които комбинират нахлуване с претенции за откуп (RDoS). Някои от тези офанзиви са дело на групи, които настояват, че са „ открити банди за рансъмуер “.

Схемата допуска нахлуване с DDoS, в случай че жертвата откаже да заплати откупа. Една акция от 2022 година на група, която твърди, че е REvil, е съдържала бележки за откуп и претенции за пари, вградени в самия „ потребен товар “ на офанзивата.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР