Средният болничен престой на пациент с усложнена коронавирусна инфекция е

...
Средният болничен престой на пациент с усложнена коронавирусна инфекция е
Коментари Харесай

Митът Източване на НЗОК, или кой кого ограбва?!

Средният болничен престой на пациент с усложнена коронавирусна зараза е към 15 дни
Напоследък все по-често чуваме от устата на всеки новоизлюпен властник заклеймяващите думи: „ източване “ и „ задължения “. Възможно е някъде, нещо да бъде източено. Дълговете обаче са факт, еле пък за горкия поданик. С това конкретизиране съм склонен!

Когато чуя: „ източване на Здравната каса “, „ задлъжнели лечебни заведения “, със или без определението „ държавни “ (разбирайте единствените хартисали за Народа) като „ Пирогов “, „ Александровска “ и прочие “, откровено се отвращавам! Как е допустимо хора, имащи искания за висока подготвеност в областта на ръководството, да си разрешават сходна подигравка, правейки такива внушения?! Пропускам обстоятелството, че всичко ТОВА се прави съзнателно, написа в разбор, оповестен в "Труд ".

Убеден съм и съм подготвен да диспутирам, че откогато е основана НЗОК, е невероятно да бъде източена от опазване на здравето, от доктор или от пациент! Преди време станахме очевидци на това кой и по какъв начин може да източи НЗОК с съвсем 3 милиарда лв., само че това не бяха нито работещите в системата, нито пациентите. Нещо повече! От оповестяването на „ изключително състояние “ или „ изключителна обстановка “ би могло да се каже, че Касата се самоизточва. Но защото решенията в този интервал са взимани на най-високо равнище, аз се възпирам да направя тази констатация.

За първи път от пръкването си НЗОК демонстрира човещина в изискванията на бедствена обстановка, само че ще разясня този феномен в някоя друга „ безобидна писаница “. Искам да уточня, че употребявам категорията „ човещина “ във връзка заплащанията на „ твърда парична сума “ на база „ заработки “ от 2019 година. Даже не знам вярно ли употребявам финансовите термини, само че се надявам читателят да ме разбере! За мен е просташко такава терминология въобще да навлиза в медицината, само че от дълго време никой не вижда, че медицината към този момент е долно тържище! Дали да не попитам кой я трансформира в такова?!

Връщайки се на лъжата „ източване на НЗОК от системата на опазването на здравето “, ще задам няколко въпроса, с цел да се опитам да си обясня по някакъв метод експанзията на всеки новонастанил се ръководещ да откри провинен за всичко, което самият властник би трябвало да свърши, само че не може!

Първи въпрос: за какво „ Пирогов “ (и лечебни заведения като „ Пирогов “) би трябвало да е комерсиално сдружение? На какво от горната страна...?! Със сигурност ще се откри някой хитрец, който да ми „ донесе от девет дерета вода “. Ако водата е годна за пиянство - аз ще се съглася, че „ Пирогов “ би трябвало да бъде комерсиално сдружение. Но това е ситуацията! Да приемем, че „ Пирогов “ би трябвало да бъде комерсиално сдружение, огромен магазин, МОЛ..., а може би и кооперативен пазар.

Втори въпрос: като комерсиално сдружение, не с цел да просперира, а единствено с цел да съществува, би трябвало ли „ Пирогов “ да осъществя облага? Отговорът, без да се възнамерявам, е: би трябвало! Тази облага е нужна за реинвестиция, както е съвременно да се споделя. Дори да не е комерсиално сдружение, „ Пирогов “ не може да действа без средства за поддръжка, поправки (често ненадейни и неотложни), реновиране, нова здравна инсталация, рационализиране на фрагменти и още доста жизненоважни „ дреболии “.

Трети въпрос: по какъв начин се образува бюджетът на комерсиално сдружение вид „ Пирогов “? Веднага ще отговоря - 90% от бюджета се образува от работа по клинични пътеки, по контракт с НЗОК. Тоест НЗОК е „ контрактуван сътрудник “...?! И тук няма по какъв начин да не изтъквам Петко Бочаров (лека му пръст) - „ Да, но не! “. НЗОК е контрактуван сътрудник - монополист. Като подобен той се трансформира в репресираща страна още преди договорът да бъде подписан. Кой дефинира разпоредбите?! Този, който държи и ножа, и хляба, че крепко е хванал и камшика! Кажете ми кой осигурител в България (пък може би и в света) има правата на НЗОК? Това не е четвърти въпрос. Междинен е, като доста такива, които ще си зададете, четейки тази „ безобидна писаница “, тъй като и от нея няма да има никакви последици. „ Кучетата си лаят..., управниците си лудуват...! “.

Но да се върнем на „ пироговската облага “. Вероятно ще се откри хитрец, който да ми изясни по какъв начин „ Пирогов “ може да осъществя облага посредством „ извънпътечна “ активност. Аз желая персонално да поспоря с този хитрец!

И незабавно пристъпваме към работата на „ комерсиалното сдружение Пирогов “ в гореописаната действителност. Да вземем за образец модерната в този момент 104-та клинична пътека или „ КОВИД-пътеката “. Стандартът на тази пътека, с изключение на многото значими действия, някои дреболии и силогизми, изисква и най-малък болничен престой от три дни. За всеки изпълнен „ най-малък престой “ (изпълнен стандарт по клинична пътека) НЗОК заплаща единица пари. В случая на клинична пътека № 104 - 1200 лв.. Тоест, за 3 или за 30, или за 300 дни, „ непрекъснато източваната “ каса заплаща 1200 лв. и нито стотинка повече! Ако обаче същата „ неволница “ (НЗОК) откри недостатък, може да заплати по-малко, дори да не заплати, дори да те санкции. Те на това му се вика контрактуван сътрудник!

Да има право и да те коли, и да те беси! Прочее, ситуацията с съвсем всички клинични пътеки стои по този метод - недофинансирани са! Използвам в изречението „ съвсем всички “, тъй като може пък и да има някоя „ префинансирана “ клинична пътека, при интронизирането на която, лобизмът си е изпекъл добре работата.

Няма да намерите обаче такава пътека, която да разрешава (забележете - ПОЗВОЛЯВА, ах какъв брой милосърдно звучи!) лекуването на пациенти със болести от региона на вътрешните заболявания.

Реално междинният болничен престой на един пациент с усложнена коронавирусна зараза обаче е не три, а към 15 дни. Нека ги понижим на 10 за по-лесно броене и в интерес на обичания контрактуван сътрудник. Сред счетоводните действителности, от които зависи съществуванието на „ комерсиалното сдружение Пирогов “ има една определяща финансовия излаз от всеки един конфликт с обичания контрактуван сътрудник. Тя се назовава леглоден.

Нямах време да пресметна каква е цената на един леглоден за клиниката, която управлявам за 2020 година, само че съм пресмятал същата за 2019 година и тя възлиза на 154,65 лв., да ги закръглим за по-лесно броене на 150 лв. (пак в интерес на „ обичания контрактуван сътрудник “). Е, като умножим леглоден по междинен престой, какво излиза?! Излиза, че с помощта на договорния си сътрудник, „ договорният плебей “ (другата страна по договора) е ощетена с 300 лв. още от момента, в който пациентът е прекрачил прага на „ комерсиалното сдружение Пирогов “. В този смисъл, желая да задам един промеждутъчен въпрос - пациент, клиент, покупател - по какъв начин да се назовава сегашният мъченик - болният човек?! Докъде ми докараха специалността...?!

И по този начин, към тези 300 лв. започваме да прибавяме парите, изхарчени за медикаменти (тук ще включа и свещения О2, кръв и кръвни съставни елементи, спомагателни проучвания, медицински консуматив и още някакви „ дреболии “, които не се осчетоводяват при изчисляването на по този начин наречения „ леглоден “. Не се осчетоводяват тия „ дреболии “, но единствено от НЗОК! Иначе се пишат „ на гърба “ на „ комерсиалното сдружение Пирогов “. Средно за диагностиката и лекуването на един пациент с усложнена коронавирусна зараза, ние, нарушителите, източвачите на НЗОК, нарушителите на пациентските права и прочие, сме харчили за интервала от април месец предходната година до края на май месец тази година над 5 000 лв. на пациент! Не ни е позор..., нали?!

Е...., господа всезнаещи, ръководещи, репресиращи..., кой кого източва (източва или граби) и за какво лечебни заведения като „ Пирогов “ имат задължения?! Изобщо няма да задавам въпроса за остойностяването на нашия труд. За пациентите ни той е скъп! За всички вас той не коства пукнат грош!

Независимо от това, всички ние, медиците, на които признателните жители ръкопляскаха при започване на корона рецесията (и в този момент го вършат и ни имат вяра, и се надяват на нас), ще продължим да работим в полза на пациентите си и в името на свещената си специалност, макар НЗОК, макар вас - ръководещите!

*Авторът е шеф на клиниката по вътрешни заболявания на Коронавирус сектора
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР