Средните цени на бензина А95 и дизела са се покачили

...
Средните цени на бензина А95 и дизела са се покачили
Коментари Харесай

Средните цени на бензина и дизела са се покачили с 22 процента за една година

 Средните цени на бензина А95 и дизела са се покачили за година с над 22 %. Това е видно от данните на информационната платформа Fuelo към 2 юни 2021-а.

Според настоящите данни през днешния ден бензин А95 се продава в комерсиалната мрежа приблизително за 2,11 лв. за литър, преди тъкмо година цената му е била 1,68 лв.. В процентно изражение скокът на цената на бензина А95 е с 25,6 на 100.

При дизела измененията са сходни. През юни 2020-а междинната цена му е била 1,72 лв. за литър. Днес към този момент зареждаме дизел с над 22% по-скъпо - приблизително за 2,10 лв..

Цената на газа търпи най-сериозен растеж - от 0,77 лв. за литър при започване на юни 2020-а  до 1,03 лв. година по-късно или с 33,7 %. 

Пред БТВ председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев изясни, че придвижването на цените у нас следва трендовете на международните пазари - цената на сорта Брент на международните пазари към този момент доближава 70 $ за барел. Това е най-високото равнище за последните две години, уточни той.

Терзиев изясни, че въздействие оказва и възобновяване на свитото ползване по време на рецесията. Той изрече упования, че цените сега могат да се задържат за целия летен сезон и напомни, че цената на горивата преди облагане на налози и акцизи е най-ниската на Балканския полуостров, като се изключи Турция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР