Средните световни температури в началото на юни са били най-топлите,

...
Средните световни температури в началото на юни са били най-топлите,
Коментари Харесай

Средните температури в света през юни са били най-високите измервани някога

Средните международни температури при започване на юни са били най-топлите, които звеното на Европейския съюз за мониторинг на климата в миналото е записало за този интервал и са надминали предходните върхове със " забележителна разлика ".

Новината идва в миг, когато климатичното събитие Ел Ниньо публично настъпи, което поражда опасения за рискови метеорологични условия и нови температурни върхове, съобщи Агенция Франс Прес.

" Светът преди малко претърпя най-топлото начало на юни в историята си, откакто месец май беше с по-малко от 0,1 °C по-хладен от най-топлия май в историята ", съобщи Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени на Коперник (C3S).

" Глобалните междинни температури на приземния въздух през първите дни на юни 2023 година бяха най-високите в записаните данни на ERA5 за началото на юни със забележителна разлика ", обявиха от Коперник. Някои от данните на звеното датират още от 1950 година

Наскоро Коперник разгласи, че през предишния месец международният океан е бил по-топъл, в сравнение с през всеки различен регистриран май.

От звеното оповестиха, че на 8 и 9 юни тази година световната междинна дневна температура е била с към 0,4 °C по-висока от предходните върхове за същите дни.

То също по този начин съобщи, че при започване на юни световните температури са надхвърлили прединдустриалните равнища с повече от 1, 5 °С, което е най-амбициозната горна граница за световното стопляне в Парижкото съглашение от 2015 година

Според данните среднодневната световна температура е била на или над прага от 1, 5 °C в интервала 7-11 юни, като на 9 юни е достигнала оптималната стойност от 1,69 °C над него.

Въпреки че за първи път горната граница е нарушена през юни, през последните години тя е превишавана няколко пъти през зимата и пролетта.

" Всяка парченце от градуса е от голяма важност, с цел да се избегнат още по-тежки последствия от климатичната рецесия ", съобщи Бърджис.

Ел Ниньо, което на испански значи " момченце ", се характеризира с по-високи от междинните температури на морската повърхнина в централната и източната част на Тихия океан наоколо до екватора.

Повечето от най-топлите години в историята са настъпили по време на Ел Ниньо и учените се притесняват, че това и идващото лято може да се следят рекордни температури на сушата и в морето.

" Тъй като сегашният Ел Ниньо продължава да се развива, има основателни аргументи през идващите 12 месеца да се чакат интервали, през които междинната световна температура на въздуха още веднъж ще надвиши прединдустриалните равнища с повече от 1, 5 °C ", споделя Коперник.

Звеното за мониторинг е основано в немския град Бон, където се организират водените от Организация на обединените нации договаряния за климата преди срещата на върха COP28, която ще се организира в Дубай в края на годината.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/eu/2023/06/16/srednite-temperaturi-v-sveta-prez-iuni-sa-bili-nai-visokite-izmervani-niakoga.573290

 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР