Средната заплата в страната скочи с 11,5% за година и

...
Средната заплата в страната скочи с 11,5% за година и
Коментари Харесай

Средната заплата скочи до 1064 лв.

Средната заплата в страната скочи с 11,5% за година и през септември е 1064 лева, оповестиха от Националния статистически институт.

Разликата във възнагражденията в другите стопански сфери обаче е близо четири пъти.

Най-много пари получават заетите в " Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения " - приблизително 2378 лева на месец, като в този отрасъл възнагражденията са нарастнали с 9,33% за година. На второ място по заплати е " Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива " с 1873 лева И чак на трето място с 1692 лева на месец остават заетите във " Финансови и застрахователни действия ", които допреди няколко години бяха най-високо платените чиновници.

Най-ниски заплати взимат в " Хотелиерство и ресторантьорство " - единствено 660 лева на месец, което изяснява за какво през миналото лято трябваше да бъдат импортирани фрагменти от Молдова и Украйна с цел да има кой да работи в туристическите комплекси на морето. Като покачването на заплатите на работещите в хотели и заведения за хранене е приблизително 10,3% за година, или по-малко от междинния ритъм на повдигането на възнагражденията в страната. Най-голям растеж на заплатите има за заетите в " Операции с недвижими парцели " - със 17,55%, до 1038 лева

През септември междинната заплата в публичния бранш е 1081 лева, а в частния - 1059 лева И защото главната заплата на депутатите е равна на три междинни заплати в публичния бранш за последния месец на всяко тримесечие, то месечните им хонорари стават 3243 лева Това е растеж със 141 лева единствено за три месеца. Заплатите на ръководителите на комисии в Народното събрание се усилват със 190 лева по отношение на предходното тримесечие и стават 4378 лева Председателят на Народното събрание и министър председателят ще взимат по 5026 лева, което е растеж с 218 лева за три месеца. Министрите ще получават по 4215 лева, а главното заплащане на президента се подвига с 282 лева и става 6486 лева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР