Средната заплата в столицата е вече над 2000 лева, макар

...
Средната заплата в столицата е вече над 2000 лева, макар
Коментари Харесай

В София доходите гонят европейските

Средната заплата в столицата е към този момент над 2000 лв., въпреки и последните публични статистически данни да са за 2020 година. Това заяви на конференция в Столичната община Петър Ганев, старши специалист в Института за пазарна стопанска система.

Той показа отчет на института на тематика "Икономически и капиталов профил на Столичната община 2021 година "

Ганев означи, че по принцип междинната заплата в столицата е по-висока с към 33 %.

Запазва се темпът на напредък на междинната заплата в столицата с към 10 %, което е особено и за останалата част от страната, сподели Ганев.

По думите му в бранша на осведомителните и информационните технологии междинната заплата в София е най-висока - 3600 лева, като съгласно икономиста най-вероятно към този момент доближава 4000 лв.. В бранша на финансовите действия и банките междинната заплата е 2500 лева, при професионалните действия - към 2400 лева, в държавното ръководство - към 2000 лв., осведоми Ганев, представен от Българска телеграфна агенция.

Той сподели, че най-ниските заплати в столицата остават в хотелите и заведенията за хранене. Това е единствената междинна заплата в София през 2020 година, която е под 1000 лв.,

като би трябвало да се регистрира и сериозният размер на сивия бранш в хотелиерството и ресторантьорството, разяснява Ганев. Той заключи, че, без значение от разликите през 2020 година, както и през предходната година, се следи растеж на междинната заплата във всички сфери в София.

Секторът на осведомителните и информационните технологии продължи да означи растеж с към 7% през предходната година, заяви Ганев. По думите му растежът в строителството компенсира спада сред 30 и 70 % в хотелиерството, ресторантьорството, културата и спорта, където коронавирус рестриктивните мерки са "ударили " най-силно.

Общо 750 000 са наетите в София през предходната година. Най-много са в търговията - 146 000 души, следвани от бранша на осведомителните и информационните технологии, където са наети 88 000 души. Тази численост продължава да пораства, разяснява специалистът.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР