Средната възраст, на която българите вземат ипотечен кредит се понижава

...
Средната възраст, на която българите вземат ипотечен кредит се понижава
Коментари Харесай

Под 40 г. падна средната възраст на потребителите на жилищни кредити у нас

Средната възраст, на която българите вземат ипотечен заем се намалява и през 2020 година е била 37 година, демонстрират данни на шестата най-голяма банка у нас Райфайзенбанк.

За съпоставяне през 2019 година банката е отпускала жилищни заеми клиенти на междинна възраст от 38 година

Все още най-честите консуматори са мъже - 63%, по отношение на 37% дами. Средният период на погашение на заема е към 23 години, който се резервира неизменим по отношение на 2019 година

„ Продължихме да отпускаме ипотечни заеми на процедура без никакво закъснение през цялата 2020 година, заради което мога да настоявам, че този бизнес не беше обиден от създалата се невиждана конюнктура. Забелязахме само известни промени в желанията на клиентите към вида закупуван парцел, което е разумно разследване от променения метод на живот и функционалности на дома в всекидневието ни “, споделя Ани Ангелова, изпълнителен шеф на Райфайзенбанк с сектор Банкиране на дребно.

С финансиране от банката през 2020 година са се купували най-вече жилища (90%), а с останалите 10% – къщи или вили. Още повече нарастват желанията на клиентите към монолитното строителство (78% от жилищата по отношение на 76% през 2019 г.), както и към все по-нови здания – 53% от жилищата, купени с ипотечен заем от „ Райфайзенбанк “, са издигнати след 2000 година, като този дял е бил 49% година по-рано.

Както е известно ипотечното кредитиране беше доста мощно през 2020 година в България. Общият размер на отпуснатите заеми за придобиване на жилище доближи 12,2 милиарда лева към края на февруари 2021 година, което е с 12% повече на годишна база.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР