Средната цена на мина 3 лева за литър. Причината за

...
Средната цена на мина 3 лева за литър. Причината за
Коментари Харесай

Цената на олиото прехвърли 3 лева за литър

Средната цена на мина 3 лв. за литър. Причината за покачването се крие е по-малко и по-скъпия слънчоглед от новата годишна продукция, оповестява.
Земеделското министерство разгласи в сряда, че прибраната продукция е 1,643 млн. тона, което е към 4% по-малко от предходната година поради сушата. При междинния рандеман понижението е доста по-голямо - 203 кг/дка при 230 кг преди година.
 Колко пъти може да пържите в едно и също олио? Колко пъти може да пържите в едно и също олио?
Със сигурност нееднократно сте се чудили по какъв начин да спестите употребяваната лой и да я употребявате наново за друго хранене. Това е елементарен въп...
Количеството е задоволително за българския пазар, годишното ползване на олио у нас е 80-120 хиляди тона, съобщи шефът на УС на сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти Яни Янев. Според него обаче е невероятно да се прави точна прогноза за цените на олиото, тъй като те били функционалност на интернационалните цени.
75% от международното произвеждане на слънчоглед е към Черно море - Украйна, Русия, България, Румъния, Молдова и Турция. Българските преработватели работим главно за експорт, имаме контракти за цяла Европа, както и за трети страни, разяснява Янев. Затова и към този момент имало български компании, които внасят слънчоглед от Сърбия, Русия и Молдова, който след това изнасят като модифицирана продукция с добавена стойност. Украйна и Русия, които са главните производители на слънчоглед, също са потърпевши от сушата, само че там понижението не е толкоз огромно, демонстрират данните на браншовата организация. Като цяло обаче международните цени на суровината за олио са нарастнали доста. Затова и у нас пазарната цена на слънчогледа към този момент е 850-860 лева./т, което е растеж от към 46% на годишна база. Няма по какъв начин и олиото да не нараства при тези равнища, тъй като е в директна взаимозависимост от цената на суровината, другите разноски са относително непрекъснати, разяснява Яни Янев.
Според данните от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите междинната цена на едро към този момент е стигнала 3 лева./л в Бургас, а за страната е към 2,60 лева./л. По информация на Системата за агропазарна информация, пък по магазините олиото към този момент е твърдо над 3 лева./л и приблизително 3,20 лева в Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, Хасково, Ямбол.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР