Средната цена на лития през 2023 г. вероятно ще бъде

...
Средната цена на лития през 2023 г. вероятно ще бъде
Коментари Харесай

Каква ще бъде цената на лития, така необходим при производството на електромобили

Средната цена на лития през 2023 година евентуално ще бъде с към 8% по-ниска от индикатора за предходната година, предвиждат петима анализатори, интервюирани по въпроса от Bloomberg.

Спадът по отношение на рекордните ценови равнища от ноември 2022 година към този момент е с към 20%. Цената на литиевия карбонат в Китай в средата на януари беше 71,5 хиляди $ за звук, което е най-ниското равнище от август предходната година.

" Мисля, че през 2023 година ще има лек спад на спот цените на лития ", предвижда създателят на консултантската компания Global Lithium, Джо Лоуъри. По думите му, " в случай че се върнем пет години обратно, то тогава най-големият проблем за литиевата промишленост щеше да бъде дефицитът на вложения. Сега обаче, най-големите проблеми в сектора са приемането на разрешителни и реализацията на плановете ".

Бумът в продажбите на електрически транспортни средства в света през последните две години, докара до удвояване на търсенето на литий. Стремителният растеж на цените му поради незадоволителното предложение, докара до внезапен скок на потреблението на литий, което във финансово изражение, съгласно изчисленията на Bloomberg, стигна общо до към 35 милиарда $ в международен мащаб за предходната година, при 3 милиарда $ за 2020 година.

Тази година се чака невиждано нарастване на доставките на литий в международен мащаб , като съгласно разнообразни прогнози, то може да бъде от 22% до 42%.Това е главозамайващо движение за всяка комплицирана добивна промишленост.

Ето за какво има доста скептици, които предизвестяват, че има възможност за пораждане на нови проблеми на пазара, в случай че добивни компании от Чили до Китай и Австралия, имат усложнения при реализирането на нови планове с " плашещо " високи размери на доставки.

Очакванията са, че фирмите ветерени при добива на литий - Albemarle в Съединени американски щати и SQM в Чили, ще осъществят към една трета от предвижданото нараствне на добива на литий в международен мащаб през 2023 година, по данни на Capital Markets. Има и някои нови обещаващи компании, които следва да се потвърдят при добива на литий, отбелязва Bloomberg.
 Европейската
Европейската " тресчица за литий " може да стартира от тази скандинавска страна

Във Финландия бяха открити 9 млн. тона от жизненоважния за електрониката и електрическите автомобили метал
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР