Средната цена на квадратен метър от жилище в Пловдив през

...
Средната цена на квадратен метър от жилище в Пловдив през
Коментари Харесай

Тези български градове са с най-високите цени на имоти

Средната цена на квадратен метър от жилище в Пловдив през първото тримесечие на 2019 година доближава 757 евро, което е растеж с към 8% на годишна база. Въпреки това, тя остава по-ниска от цените в Бургас и Варна, където те са 830-850 евро/кв.м, написа " Труд ", базирайки се на данни на компания за недвижими парцели.

Цените на жилищата в Пловдив, както и в София, не престават бързо да нарастват, въпреки че растежът забавя темпото си – от 15% през предходната година той доближава 8%.

Търсенето на жилища в града продължава да изпреварва предлагането. И през 2019 година в Пловдив не престават да се оферират най-вече жилища в развой на строителство, което е подбудено от търсенето на купувачите, които несъмнено избират жилища в здания ново строителство.

Една от аргументите за увеличение на покупко-продажбите с жилища на стадий „ в градеж ” са по-гъвкавите форми на възнаграждение. При сходен вид инвестиция „ на зелено ” купувачите имат опция за финансиране на договорката с ипотечен заем на стадий Акт 14 и минимално самоучастие от тяхна страна.

Жилищата с две спални са шлагер в Пловдив, регистрираха брокери. Търсят се най-вече жилища с размери сред 55 кв. и 65 кв. метра, което е изцяло разбираемо с оглед тяхната функционалност – те са подобаващи за живеене и за отдаване чартърен.

Запазва се и нарасналото търсене на едностайни жилища вид студио за отдаване чартърен, което бе подбудено от оповестяването на Пловдив за Европейска столица на културата. Тези жилища са и по-евтини, което дава опция за по-голяма рентабилност от отдаване чартърен.

Апартаменти в Пловдив търсят доста фамилии от Южна България, предпочитащи града поради по-големите благоприятни условия на пазара на труда. Все повече млади фамилии избират да закупят личен дом в затворен комплекс, с което да си подсигуряват повече успокоение и сигурност, разясниха експерти по недвижими парцели.

Търсят се такива жилища както в централната част на града, по този начин и в крайните квартали. Наред с това пораства и броят на искащите да имат дом отвън огромния град, като най-предпочитани са къщите на не повече от 35 км от Пловдив.

Брокерите регистрират удължение на интервала на осъществяване на покупко-продажбите с жилищни парцели. През предходната година пловдивчани са се сдобивали с нов дом приблизително след 3 месеца търсене, до момента в който тази година срокът е повишен до 6 месеца.

При наемния пазар в Пловдив няма основна смяна – с най-висока рентабилност остават жилищата в районна на Медицинския университет и центъра, като се усилва търсенето на нови съвременни жилища в кв. Христо Смирненски.

В Шумен и Кърджали
Инвестиции подвигат цените на домовете

Нови предприятия притеглят хората

Най-голямо търсене на жилища чартърен има за дребни жилища, подобаващи за самичък човек или за двама души.

Освен огромните градове на страната с над 120 хиляди души население, парцелите нарастват и в редица други селища с помощта на вложенията. Раздвижването на локалната стопанска система води до нараснало търсене на парцели. Примери за такива градове са Шумен, Кърджали и Хасково, разясниха брокери на парцели.

Причината за растежа при покупките на жилища главно са вложения в производството. Откриването на нови предприятия повлича хора, които желаят да живеят и да работят там.

Варна пък като академични център притегля повече младежи, които си купуват дом и остават в града. Повечето брокери поучават клиентите си да купуват жилища в квартали, които са с доста добра инфраструктура. Това ще подсигурява повишение на цената на жилището през годините.

Най-голямо търсене на жилища чартърен има за дребни жилища, подобаващи за самичък човек или за двама души. В България няма прекомерно огромно предложение на този вид жилища, при които доходността е най-висока.

Наемателите в страната търсят такива жилища като са подготвени да дадат приблизително сред 300 лева и 400 лева на месец, само че доста от притежателите желаят по-големи суми.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР