Средната цена на бензина в САЩ достигна 5 долара за

...
Средната цена на бензина в САЩ достигна 5 долара за
Коментари Харесай

Цените на бензина в САЩ достигнаха 5 долара, а инфлацията се ускорява

Средната цена на бензина в Съединени американски щати доближи 5 $ за галон за първи път в историята, добавяйки спомагателен напън към най-високата от десетилетия инфлация, която стана политически препъни камък за администрацията на Байдън, написа Financial Times.

Новият връх от $5 значи, че цените на бензина в Съединени американски щати са се повишили с повече от две трети през последната година и са се удвоили, откогато Джо Байдън влезе в служба.

Повишаването на цените на силата подхрани забележителна част от продължаващия растеж на инфлацията, който се форсира още веднъж през май и в този момент се движи с най-бързия годишен ритъм от декември 1981 година Последният показател на потребителските цени, оповестен в петък, сподели, че цените са се повишили с 1% единствено през последния месец, или 8,6% по отношение на същия интервал на предходната година.

Администрацията неведнъж се опитваше да трансферира виновността върху съветския президент Владимир Путин, акцентирайки нашествието на страната в Украйна като съществена причина за внезапното повишаване на цените на суровия нефт, което от своя страна усили разноските за гориво.

Международният пример за нефт Brent се увеличи до над 120 $ за барел, откогато Москва навлезе в Украйна – скок от най-ниските стойности покрай $10/барел по време на пандемията преди две години.

През последните месеци Белият дом разгласи освобождението на рекордни количества нефт от федералния ресурс за изключителни обстановки, с цел да облекчи рецесията с доставките, а също по този начин прикани Саудитска Арабия и други страни от ОПЕК+ да усилят доста доставките.

Белият дом също упрекна американските петролни компании за нежеланието им да правят сондажи.

По време на речта си в Лос Анджелис в петък, президентът упрекна ExxonMobil, най-голямата петролна компания в Съединени американски щати, заявявайки, че е „ направила повече пари от Бог тази година “.

Ръководителите на американската петролна компания обявиха, че настояването на вложителите на Уолстрийт да изразходват непредвидена облага от високите цени на петрола за дивиденти, а не за ново произвеждане, е свило разноските за нови доставки.

Байдън и други висши чиновници, в това число министърът на финансите Джанет Йелън, неведнъж са казвали, че оправянето с високата инфлация е „ приоритет номер едно “ на администрацията – обръщение, в което те се впуснаха, защото рейтингът на утвърждението на президента падна на рекордно ниски равнища.

Републиканските законодатели се възползваха от опцията да слагат Йелън напрегнат тази седмица в Конгреса, принуждавайки я да отбрани администрацията на Байдън против обвиняванията, че е провокирала ценови напън посредством разноските си.

Байдън също по този начин насърчи Федералния запас да направи каквото е належащо, с цел да противодейства на високата инфлация, наблягайки неговата самостоятелност, до момента в който той продължава бързо да покачва лихвените проценти. От март американската централна банка увеличи базовата си рента с 0,75 процентни пункта и идната седмица се чака да приложи още едно повишаване на лихвения % от 50 базисни пункта.

Сега се чака поредност от такива нараствания през втората половина на 2022 година, защото Фед цели „ експедитивно “ да трансферира своята парична политика към „ неутрална “ конфигурация, която към този момент не подтиква търсенето.

При 5 $ за галон, цените на бензина в Съединени американски щати - равняващи се на £1,07 или €1,26 за литър - остават много под цените на дребно оттатък Атлантика. Бензинът в Обединеното кралство през последните дни се продаваше приблизително за £1,83 за литър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР