Средната температура на Земята се задържа на рекордно ниво в

...
Средната температура на Земята се задържа на рекордно ниво в
Коментари Харесай

Рекордно високи температури в цял свят за трети пореден ден

Средната температура на Земята се задържа на рекордно равнище в сряда, след два дни, в които бяха достигнати неофициални най-високи стойности, съобщи Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Това е следващият индикатор от серия рискови феномени, провокирани от климатичните промени.

Средната температура в международен мащаб е била 17,18 градуса по Целзий, сочи " Клаймътт рианалайзър " на университета на Мейн - инструмент, който употребява сателитни данни и компютърни симулации. Това съответствува с върха от 17,18 градуса по Целзий, регистриран във вторник, а ден по-рано бяха регистрирани 17,01 градуса.

От месеци учените предизвестяват, че през 2023 година могат да настъпят рекордни горещини, защото провокираните от хората климатични промени, дължащи се главно на изгарянето на изкопаеми горива като въглища, природен газ и петрол, водят до стопляне на атмосферата.

Специалистите също по този начин означават, че климатичният феномен Ла Нина, който провокира изстудяване на океаните, отстъпва място на Ел Нино - противоположното метеорологично събитие, характеризиращо се с повишение на температурите на водните басейни. През тази година в Северния Атлантически океан се следи рекордно стопляне.

" Подобен връх е още едно доказателство за към този момент всеобщо подкрепяната теза, че световното стопляне ни тласка към по-топло бъдеще ", споделя климатологът от Станфордския университет Крис Фийлд, който не е взел участие в последните измервания.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР