Средната продължителност на живот в САЩ спадна с една година

...
Средната продължителност на живот в САЩ спадна с една година
Коментари Харесай

Продължителността на живота в САЩ спаднала с година през първите 6 месеца на 2020-та

Средната дълготрайност на живот в Съединени американски щати спадна с една година през първата половина на 2020-та . Това се показва в отчет на Националния център за здравна статистика към Центровете за предварителна защита и надзор на болесттите, осведоми Си Ен Ен.

Експерти разясняват, че коронавирусът е огромен фактор за записаното намаляване.

Средната дълготрайност на живот за цялото американско население спадна до 77.8 г ., сходно като през 2006 година, сочат данните.

Промените в продължителността на живота също са разширили расовото и етническо неравноправие. В съпоставяне с 2019 година продължителността на живота на чернокожите в Съединени американски щати спаднала по отношение на белите с 2.7 година и 1.9 година по отношение на испаноговорящите.

През последните 40 година продължителността на живота постепенно се усилваше , само че в редки случаи имаше и спад. Между 2014 и 2017 година, когато е пикът на рецесията с опиатите, продължителността на живота понижа с 1/3 от година.

Пандемията от ковид в Съединени американски щати лиши живота на към 490 000 души. Центровете за предварителна защита и надзор на болесттите предвиждат още по-висока смъртност през 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР