Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години..

...
Средната очаквана продължителност на живота в Европа е 81,5 години..
Коментари Харесай

Черна статистика: Всеки пети българин умира преди да навърши 65 години

Средната предстояща дълготрайност на живота в Европа е 81,5 години.. За мъжете е 78,9, а за дамите - 84,2 година Ние сме на дъното на класацията. Най-висока е тя в Лихтенщайн и в Швейцария, те живеят приблизително по 6-7 години повече от нас. Това са данни на " Евростат ", сподели в ефира на " Здравей, България " Магдалена Костова - шеф " Демографска и обществена статистика " в Национален статистически институт.
Според нея за преждевременна се смята смъртност, настъпила преди 65 години. " Всеки пети човек у нас умира преди тази възраст. Има много огромна разлика в процентно отношение сред мъже и дами - 27 против 12%. Това е повода мощният пол да живее 7 години по-малко, в сравнение с дамите ", изясни тя.
По думите ѝ предстоящата дълготрайност е по-ниска, когато смъртността е по-висока. " Сред факторите, които въздействат върху продължителността, е качеството на живот - метод на хранене, непорочност на въздуха, генотип, местоживеене, достъп до опазване на здравето. По-добрият и бърз достъп до лекуване въздейства продължителността на живота да е повече. Освен това хората с по-високо обучение живеят по-дълго. В София и Кърджали българите са най-дълголетни. Най-ниска е предстоящата дълготрайност във Видин, Враца и Монтана ", сподели още Костова.
Тя уточни, че страните от някогашния социалистически блок са последни в класацията на предстояща дълготрайност в Европа - съвсем всички със стойности под 80 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР