Средната комисиона в Европа спада от 7.4 до 5.2 базови

...
Средната комисиона в Европа спада от 7.4 до 5.2 базови
Коментари Харесай

Банките в Европа отчитат сериозен спад на комисионите от борсови сделки

Средната комисиона в Европа спада от 7.4 до 5.2 базови пункта на годишна база

Още по тематиката
Печалбата на банките понижава, само че ипотеките порастват

Запазват се и другите трендове в бранша – свива се чистия лихвен приход, усилват се доходи от такси и комисиони и има по-ниски разноски за обезценки
3 юни 2018
Новата цифрова ера на платежния контрол

Иновациите и размерите на електронната търговия постановиха пренаписването на законите в Европейски Съюз и в България
11 авг 2017
Банковата сметка с по-ниски такси

Европейската комисия задължи банките да осигуря по-евтин достъп до съществени платежни услуги
12 май 2017 Банките в Европа регистрират сериозен спад на капиталовите такси, които фирмите за ръководство на активи им заплащат при покупко-продажбите с акции. Това демонстрира въздействието върху европейския финансов бранш от въвеждането на новите правила от директивата за пазарите на финансовите принадлежности, известна като Mifid II, написа Financial Times.

Какво демонстрират цифрите

Според проучване на финансовата софтуерна компания ITG, която е проследила търговията на 172 компании за ръководство на активи, общата стойност на изплатените комисиони към брокерите, каквито са и банките, във Англия е спаднала с 28% през първото тримесечие на тази година по отношение на същия интервал от миналата година. Общото намаляване в Европа е 30%.

Данните се възприемат добре от вложителите, защото разноските им ще намалеят. От друга страна, спадът на комисионите е удар за капиталовите банки и финансовите медиатори, защото бизнес моделът беше изменен поради Mifid II.

Според новата инструкция мениджърите на активи са длъжни да прекратят няколко практики, които са изпълнявали взаимно, а налагането на такси и комисиони би трябвало да стане по-прозрачно, а оттова и по-евтино. По тази причина капиталовите банки бяха принудени да създадат преоценка на икономическите изгоди от тези услуги.

Андре Ногиера, шеф на звеното за анализиране на търговията в ITG, разяснява, че са очаквали спад на комисионите, само че не до такива равнища. " В последна сметка цената на комисионите е доста по-прозрачна и потребителите знаят защо заплащат ", сподели той.

Стивън Файн, изпълнителен шеф на брокерската компания Peel Hunt, разяснява, че компанията му регистрира нарастване на комисионите на годишна база, само че съперниците им изпитват компликации.

Сериозен спад във Англия

Комисионната такса в Обединеното кралство е намаляла с 8 базови пункта до 5.8 пункта на годишна база. В останалата част на Европа, без да се включва Островът, годишният спад е от 7.4 до 5.2 базови пункта, демонстрират данни на ITG. " Всеки пункт е от голяма важност ", изяснява Ногиера. Според него напрежението измежду брокерите се ускорява поради европейската инструкция. Той е на мнение, че само ускорената търговия би могла да компенсира намалелите приходи.

Рос Мичинсон, изпълнителен шеф на Numis Securities, разяснява, че приходите на компанията от комисиони са се намалили тази година. Той добави, че заради тази причина компанията влага в разширението на бизнеса си с търговия с скъпи бумаги. " Тези стъпки може да наподобяват и спорни на фона на нашите съперници, които редуцират личния състав си и влагат в софтуерни артикули ", отбелязва Мичинсон.

Проучването на ITG демонстрира, че спадът на приходите от комисиони в европейските страни е доста по-голям спрямо тези отвън Стария континент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР