Средната глобална температура на повърхността на въздуха през 2023 г.

...
Средната глобална температура на повърхността на въздуха през 2023 г.
Коментари Харесай

2023 г. беше най-горещата година в света в историята – а 2024 г. може да бъде по-лоша

Средната световна температура на повърхността на въздуха през 2023 година беше 14,98C – надминавайки предходния връх, подложен през 2016 година „ с огромна разлика “ от 0,17C.

Коперник откри, че 2023 година е била приблизително с 1,48C по-топла от равнищата преди индустриалните времена, когато хората започнаха да изгарят изкопаеми горива в мащаб.

Карло Буонтемпо, шеф на Коперник, го назова „ трагичен удостоверение за това какъв брой надалеч сме в този момент от климата, в който се е развила нашата цивилизация ".

Но учените от Метеорологичната работа считат, че този връх може да бъде строшен още веднъж доста скоро, като прогнозите им сочат, че 2024 година може да бъде още по-гореща, носейки повече от рисковото време, претърпяно през предходната година.

Счупеният връх предходната година е знак, че светът се доближава все по-близо до достигането на 1,5C стопляне – равнището, към което страните се съгласиха да се стремят според Парижкото съглашение и след което климатичните въздействия стават още по-...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР