Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080

...
Средната брутна заплата сега за педагогическия персонал е около 1080
Коментари Харесай

Увеличение на учителските заплати с 18% от октомври, иска Янка Такева

Средната брутна заплата в този момент за педагогическия личен състав е към 1080 лв. в системата на образованието, а междинната съществена заплата е по-ниска - тя е малко над 800 лв., върху която има спомагателни хонорари - най-вече за прослужено време, зависещо от трудовия стаж.

Това сподели пред публицисти министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на церемонията за връчването на премиите в Националния конкурс " Учител на годината ", проведен от Синдиката на българските учители към КНСБ, оповестява Българска национална телевизия. Преди началото на церемонията ръководителят на СБУ Янка Такева сподели, че ще изискат нарастване на учителските заплати с 18 % от октомври т.г.

Има високи заплати в някои учебни заведения, които са и над 1500 лв. брутни заплати за някои длъжности - за управителните длъжности са по-високи, означи министър Вълчев. Това значи, че са по 1800 лв., само че брутната заплата може би малко завишава визията какъв брой е действителната заплата, тъй като се заплащат осигурителни вноски и подоходен налог за сметка на заетото лице. Тези високи заплати са по-скоро на учебните шефове, тъй като техните заплатите са по-високи от тези на учителите, посочи просветителният министър.

Преди началото на церемонията ръководителят на СБУ Янка Такева сподели, че ще изискат нарастване на учителските заплати с 18 % от октомври т.г.

Попитан дали това е допустимо да стане, министър Вълчев отговори, че е стихотворец ангажимент за двойно нарастване на възнагражденията на учителите в границите на четиригодишен интервал, което ще бъде осъществено с четирите бюджета, които държавното управление ще предложи на Народното събрание. Това са бюджетите за 2018, 2019, 2020 и 2021 година, като в средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 година, която утвърди Министерският съвет, са планувани средства за постигане на това двойно нарастване на възнагражденията на учителите.

За 2019 година е планувано от 1 януари да се усилят възнагражденията, не са планувани тези средства в бюджета за това нарастване на заплатите от 1 октомври 2018 година, само че при положително бюджетно осъществяване ще се водят диалози, изясни министър Вълчев.

Той означи, че тези три месеца са относително дребна стъпка спрямо това, което е планувано за идната година и е доста по-важно е да се насърчат повече младежи да се включат в педагогическата специалност. Това ще стане с груповото трудово договаряне и с уточняването на минималните работни заплати в бранша на образованието, за датата не ми се желае да се наемам, само че средствата евентуално ще доближат и за по-високо нарастване, съобщи Красимир Вълчев. По думите му несъмнено ще продължи и политиката от предходните години да има малко изпреварващ растеж на началните съществени заплати в образованието.

В наредбата за образуване и възнаграждение на труда е регламентирано в допълнение заплащане на учителите три пъти годишно - обичайно това са средства за 24 май, за 15 септември и за Коледа, сподели министър Вълчев в отговор на въпрос дали в учебните заведения ще се получат пари за 24 май. Той посочи, че размерът на тези средства е съгласно финансовите благоприятни условия на учебните заведения, като в последните години най-голямо е било това заплащане към края на годината.

Преди години учебните заведения с малко възпитаници нямаха опция да дават такива спомагателни средства на учителите поради делегираните си бюджети. През тази година поради измененията в системата на делегираните бюджети доста повече учебни заведения и детски градини, които са в дребни и отдалечени общини, имат по-добро финансиране, сподели министър Вълчев. Средно годишно за тези три заплащания учителите получават в допълнение към 6 %, добави той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР