Средната брутна месечна работна заплата за януари 2022 г. е

...
Средната брутна месечна работна заплата за януари 2022 г. е
Коментари Харесай

1 593 лв. е средната работна заплата за първото тримесечие на 2022 г.

Средната брутна месечна работна заплата за януари 2022 година е 1 566 лева, за февруари - 1 545 лева, и за март - 1 668 лв.. Това сочат данни на Националния статистически институт. През първото тримесечие на 2022 година междинната месечна работна заплата e 1 593 лева и понижава по отношение на четвъртото тримесечие на 2021 година с 1.2%.

Икономическите действия, в които е записано най-голямо понижение, са „ Образование “ - с 16.6%, „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 10.4%, и „ Държавно ръководство “ - с 8.1%. Най-голямо нарастване на заплатите е записано в дейностите „ Финансови и застрахователни действия “ - с 6.9%, и „ Административни и спомагателни действия “ - с 6.6%.

Повече от проучването вижте

През първото тримесечие на 2022 година междинната месечна работна заплата нараства с 9.0% по отношение на първото тримесечие на 2021 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 34.4%, „ Култура, спорт и развлечения “ - с 32.7%, и „ Административни и спомагателни действия “ - със 17.3%, а в „ Образование “ и „ Държавно ръководство “ се резервира на равнището от първото тримесечие на 2021 година.

Наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на март 2022 година се усилват с 8.4 хиляди, или с 0.4%, по отношение на края на декември 2021 година, като доближават 2.27 милиона.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2021 година най-голямо нарастване на наетите лица се следи в икономическите действия „ Операции с недвижими парцели “ - със 7.3%, „ Административни и спомагателни действия “ - с 2.5%, и „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 2.3%. Най-голямо понижение на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в дейностите „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ - с 1.2%, и „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 0.8%.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща индустрия “ и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети “ - надлежно 20.8 и 16.7%.

В края на март 2022 година спрямо края на март 2021 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение се усилват с 11.2 хиляди, или с 0.5%. Най-голямо нарастване на наетите се следи в икономическите действия „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 6.4 хиляди, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 6.1 хиляди, и „ Административни и спомагателни действия “ - с 4.7 хиляди, а най-голямо понижение - в „ Преработваща индустрия “ - със 7.1 хиляди, и в „ Строителство “ - с 3.3 хиляди. В процентно изражение нарастването е най-значително в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 5.7%, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 5.6%, и в „ Операции с недвижими парцели “ - с 5.1%, а най-голямо понижение е записано в „ Селско, горско и рибно стопанство “ - с 3.1%.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през първото тримесечие на 2022 година са:
„ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 4 060 лева;„ Финансови и застрахователни действия “ - 2 540 лева;„ Професионални действия и научни проучвания “ - 2 264 лв..
Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите действия:
„ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 964 лева;„ Селско, горско и рибно стопанство “ - 1 005 лева;„ Други действия “ - 1 088 лв..
Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2022 година в публичния бранш нараства с 1.8%, а в частния - с 11.6%.

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разноски за труд, което има за цел да изследва настоящото положение и динамичност на съществени аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се употребява стратифицирана инцидентна извадка от предприятия. Генералната цялост се стратифицира по следните критерии: териториален симптом - 28 административни области, икономическа активност по КИД - 2008, размер на предприятието съгласно броя на наетите лица. Методологията на тримесечното наблюдаване на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разноски за труд, както и настоящи данни, могат да се намерят на уеб страницата на Национален статистически институт: http://www.nsi.bg/sites/методология; http://www.nsi.bg/данни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР