Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за септември

...
Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за септември
Коментари Харесай

Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за септември е 1 800 лева

Средната брутна месечна работна заплата в област Пловдив за септември е 1 800 лв., оповестяват от Териториално статистическо бюро ЮГ към Националния статистически институт.

През третото тримесечие на 2023 година тя се усилва по отношение на второ тримесечие с 3.6%. Най-голямо нарастване в заплащането се следи в дейностите „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “ - с 21.1%, „ Образование “ - 14.5% и „ Финансови и застрахователни действия “ - с 13.8%.

Намаление на междинната месечна работна заплата е записано в дейностите „ Транспорт, депозиране и пощи “ - с 1.0% и „ Други действия “ - с 0.8%. Най-високо средномесечно трудово заплащане през трето тримесечие на 2023 година са получили заетите в „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - 4 278 лева Най-ниско платени са били работещите в хотели и заведения за хранене - 1 098 лева



Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата, в област Пловдив, през трето тримесечие на 2023 година в публичния бранш нараства с 14.3%, а в частния бранш - с 15.9%.

По размер на междинното заплащане Пловдивска област продължава да заема шесто място измежду 28-те области в страната с 1 736 лв.. С най-висока междинна месечна работна заплата е област София (столица) - 2 722 лева Средната месечна работна заплата за страната е 2 000 лева - с 264 лева или 15.2% по-висока от тази за област Пловдив.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР