Средна работна заплата в София – 2 000 лева. Средна

...
Средна работна заплата в София – 2 000 лева. Средна
Коментари Харесай

Роб ли съм на една гарсониера? Цената на невиждания скок на имотите в София

Средна работна заплата в София – 2 000 лв.. Средна цена на квадратен метър неподвижен парцел в София… няма такова животно. Цените варират от 800-900 до 10 000 евро. ЕВРО! Точно по този начин – доста преди да си помислим да приемем еврото у нас, ние броим евра за апартамент. Излиза, че с цел да си има един средностатистически българин свое лично място в столицата, където да се прибира вечер, в най-хубавия случай той би трябвало да му стане плебей, т.е. плебей на някоя от множеството банки.

66% скок в цената на парцелите


И до момента в който заплатите и пенсиите ни са пуснали дълбока котва, жилищата в София нарастват с близо 66% за интервал от пет години и три месеца. Столицата ни се подрежда преди всичко измежду градовете в страната с над 120 хиляди поданици в ранглиста за повишаване на парцелите, демонстрират данни на Националния статистически институт.

Цените на жилищата ново строителство в София през първото тримесечие на годината са с над 60% по-високи по отношение на 2015 година При жилищата остаряло строителство повишаването за същия интервал е даже по-голямо – с 67,8%. Така столицата държи и първото място по повишаване на старите жилища.

Както съгласно данните, по този начин и съгласно специалистите в София търсенето на каквото и да било строителство е съществено, а цените предстоящо много устойчиво вървят нагоре.

Експертите приказват

Брокери на недвижими парцели споделиха пред Фрог, че такова животно като междинна цена за квадратен метър в действителност няма. Имотите в София стартират от 800-900 евро и стигат до 10 000 евро. Всичко зависи от местоположението, комуникативността, качеството и впрочем. Най-предпочитани квартали, естествено, са централните. Сред най-предпочитан, само че и с най-висока цена, е Докторски монумент.

Самите брокери регистрират извънреден висок скок на цените на недвижими парцели в София. Въпреки това търсенето е все по-голямо, а предлагането по-малко. Според специалистите, макар икономическото разтърсване в резултат на ковид, точно огромното търсене е и повода за покачването на цените на жилищата в столицата. Като други аргументи те акцентират повишаването на строителните материали и качествената работна ръка.

Според брокерите продавачите имат голословни визии главно цените на предлаганите парцели и ги поучават, че би било хубаво да поправят това, с цел да има придвижване.

От своя страна банкови специалисти споделиха пред Фрог, че с изключение на всичко, като се изключи заплатите, заемите у нас са се повишили фрапантно.

През юли заемите на семействата в България доближават 27,438 милиарда лева (21,4% от БВП), като по отношение на същия месец на предходната година те се усилват с 10,8%, демонстрира и паричната статистика на Българска национална банка. През юни годишното нарастване бе 10,4%.

Ръстът се дължи главно на ипотечните заеми, които на годишна база се усилват с малко над 15%. През юли жилищните заеми възлизат на 13,125 милиарда лева

Колко тъкмо евра броим за апартамент?

И макар че сътрудниците на недвижими парцели у нас настояват, че няма такова животно, наречено междинна цена за квадратен метър, опитваме да създадем параленост с близки до нас по стандарт на живот страни.

За 2021 година България се подрежда на 44 място по стандарт на живот, съгласно класацията на. Малко преди нас, на 40 място е Румъния, следва Гърция, Пуерто Рико. След нас, на 45 място, е Турция, а след нея Полша. Първи в класацията по стандарт на живот са Дания, Швейцария и Финландия. Ние, несъмнено си знаем опциите и въобще не бихме си помислили да се съпоставяме с тях, само че дано създадем параленост какъв брой евра би трябвало да броим в околните до нас по стандарт на живот страни.

България

Според данните от горепосочения уебсайт Столичани броят приблизително по 1 739 евро на квадратен метър за апартамент в центъра на София, за по-крайните квартали заплащат една концепция по-малко 1 110 евро.

Румъния

Съседна Румъния е с 5 пункта преди нас по стандарт на живот, само че цените на парцелите не се разграничават изключително. За центъра на Букурещ бихме платили по 1 896 евро на квадратен метър, а отвън него – по 1 155 евро.

Гърция

В Гърция следим същата наклонност. По-добър стандарт на живот, в сравнение с у нас, само че идентични цени на парцелите. 1 756 броят гърците за квадратен метър в центъра на столицата Атина, по-скъпо се оказва отвън него – 1 779 евро на квадратен метър.

Турция

Оказва се, че в столицата на прилежаща Турция – Анкара можем да си купим парцел на относително по-ниска цена. В централната част един квадратен метър е с 1000 евро по-евтин по отношение на София. Средната му цена е 703 евро. В по-крайните квартали цената за квадратен метър е удивително ниска – към 438 евро.

И тъй като, макар че Анкара е столицата на Турция, Истанбул остана по-предпочитан град за живеене. Оказва се обаче, че даже и там цената на парцелите и по-ниска от тази у нас. Средната цена за квадратен метър в централен Истанбул е 1 152 евро, а отвън центъра – 742 евро.

За да не кажете, че се съпоставяме единствено със съседки, отиваме в Пуерто Рико

За да имаме лично жилище в 42-рата по стандарт на живот страна, би трябвало да броим не доста повече евра, в сравнение с в България. Квадратен метър в центъра на столицата на Пуерто Рико, свободно включила се страна към Съединени американски щати, Сан Хуан, коства 2 251 евро. Извън централната част можем да намерим парцели със междинна цена на квадратен метър 1 531 евро. „ По-скъпо, в сравнение с у нас “, ще кажете. Да, но приказваме чак за Щатите. Със заплатите си, американците надали биха брали душа, с цел да си купят апартамент.

Роб съм на една гарсониера

Какво се оказва? В последна сметка в множеството случаи истината не е доста приятна – ние българите се трансформираме в едни плебеи на една гарсониера… или на една банка. Разбирайте го, както желаете. Роби до живот, а и по-късно. Не споделям, че това е напълно неприятно, тъй като по дяволите – все някъде би трябвало да се прибираме вечер.

Веселка Иванова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР