Средец. Разработваме винени маршрути, които да бъдат съчетани с местните

...
Средец. Разработваме винени маршрути, които да бъдат съчетани с местните
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова: Разработваме винено-кулинарни маршрути, хотели ще получават доброволни сертификати за качество, ако предлагат продукти по БДС

Средец. Разработваме винени направления, които да бъдат съчетани с локалните кулинарни обичаи. По тях работим дружно с Министерството на земеделието храните и горите. Очаква се при започване на идната година маршрутите да бъдат показани, цифровизирани, разисквани със експертите и да стартира промотирането им. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, на кръгла маса полемика на тематика „ Слоу туризъм “, която се извършен в Национален археологически резерват „ Античен и феодален град Деултум-Дебелт “ в община Средец, оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма. Министърът посочи, че винените пътища ще бъдат включени в платформата „ Аз обичам Бълагрия “ (I love Bulgaria), която беше основана предходната година и популяризира 100 Национални туристически обекта. Тя се надгражда с културно-историческите направления, които към този момент са създадени от Министерството на туризма, а по-късно ще се прибавят и винените. Министърът уточни, че във винено-кулинарните направления ще бъде включена и Община Средец. С всички старания, които полагате заслужавате това и ние ще ви подпомогнем още повече с рекламата, с цел да бъдат привлечени повече туристи в района, разяснява министър Ангелкова.
Министерството на туризма към този момент работи в тази посока, като има подписан меморандум със земеделското ведомство. С документа се предизвиква както локалното произвеждане, по този начин и хотелите да употребяват храна отгледана в района. В момента се приготвят промени в Закона за туризма, с които ще се вкара непринуден етикет за качество за местата за настаняване. Той ще се връчва на хотелите, които употребяват храни на локални фермери, които ти създават по БДС, изясни министър Ангелкова. По думите й меморандумът е подписан още от Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА), както и от още 9 организации, са свързани с производството на храни и питиета. Всички проучвания демонстрират, че 30 % от прекарванията на всеки един екскурзиант в България и в международен мащаб са свързани точно с храната и с това по какъв начин е бил посрещнат на мястото, посочи министърът. Приблизително толкоз са и разноските за храна, които всеки отделя по време на ваканцията си.
Концепцията на по този начин наречения муден (слоу) туризъм е обвързвана точно със опазване на традициите и културата, като се акцентира на локалната храна и на районните традиции, уточни още министърът. Тя разяснява, че няма нищо по-приятно от това да опиташ локални деликатеси приготвени от хора израснали в този район.
Рекламирайки винените и кулинарни направления и привличането на повече хора навътре в страната ще помогне за затвърждаването на България като дестинация четири сезона. Аз имам вяра, че тази година изключително крилата на сезона, също ще бъдат толкоз сполучливи, колкото и предходната година, уточни министър Ангелкова. По думите й единствено за първите 6 месеца задграничните туристи, които са посетили страната се нарастват. Най-актуалните данни демонстрират, че в местата за настаняване в Област Бургас са пренощували близо 435 хиляди екскурзианта в интервала януари–юни тази година, което е нарастване с близо 3 %.
По значимото е, че от ден на ден огромните туроператори, с които ние работим, като ТУИ, „ Томас Кук “ и „ Дер турстук “ считам, че страната стартира да предлага качество, а не е нискобюджетна дестинации, сподели още министърът. И добави, че удостоверение за това са и приходите Последните оповестени данни на Българска народна банка от тази седмица демонстрират, че общите доходи от интернационален туризъм за интервала януари-юни 2017 година в цялата страна възлизат на 2,4 милиарда лeва, което е съвсем с 13% повече по отношение на интервала януари-юни предходната година. А постъпленията единствено за юни са 898 млн. лв., като растежът по отношение на юни 2016 година е 8,2%. Туристите, които са посетили страната са съвсем 3.3 млн., което е повишаване от 8%. Почти двоен е растежа на приходите от задграничните туристи, което демонстрира, че страната от ден на ден се трансформира в дестинация която предлага качество, разяснява министър Ангелкова.
За това свидетелстват и желанията за вложения в 5 –звездни хотели по българското Черноморие, които следва да се осъществят, съобщи министърът. И разясни, че се чака идната година да отвори порти един от тях, а срез 2019 година туристи ще одобряват и още два нови хотела от най-висока категория. Има планувани отривания и за 2020 година Това демонстрира устойчивото развиване както на туристическия бранша, по този начин и че страната дава осъществяване на вложения, уточни министърът. Тя изясни, че съгласно всички изследвания, на международните туроператори, демонстрират, че първо се резервират първо 5-звездните хотели, по-късно 4-звездните и най-после запълват местата за настаняване с 2-3 звезди.
За да подпомогнем всички главен приоритет в работата на държавно управление е намаляването на административната тежест, уточни министър Ангелкова. И в тази връзка Министерството на туризма ще отстрани прекатегоризацията на местата за настаняване. Предстои това да стане с измененията, които се приготвят в Закона за туризма. Така един цялостен режим ще отпадне, само че това няма да спести инспекциите на място, съобщи министър Ангелкова. За да може да се подсигурява спазването на закона и качеството, се планува инспекции на хотелите да се вършат на 3 или 5 години, изясни още тя.
Министърът на туризма Николина Ангелкова беше удостоена с купата почетен жител на Община Средец от кмета инж. Иван Жабов. Тя благодари за голямата чест и уточни, че това я кара да бъде още по виновна към рекламирането на общината, с цел да стане тя още по-привлекателно място. Защото точно туризма е мотор на стопанската система в този район, акцентира министър Ангелкова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР