Сред знаковите събития в програмата на 22-рия София филм фест

...
Сред знаковите събития в програмата на 22-рия София филм фест
Коментари Харесай

„Парчета любов“ от 1989 г. стана първият реставриран и дигитално възстановен бг филм

Сред знаковите събития в програмата на 22-рия София филм фест попада единствената прожекция на първия български напълно реставриран и цифрово възобновен филм – „ Парчета обич “ на режисьора Иван Черкелов, с което ще бъден старт на пролетния учебен срок на „ Европейско кино за учащи “.

Това е първият сполучлив опит в България за възобновяване на филм от близкото минало. В основата на концепцията и нейната реализация са Рали Ралчев - оператор на „ Парчета обич “ и още един оператор - Иван Тонев, който в тази ситуация е продуцент на цифровизираното копие на кино лентата. Негативът на кино лентата е измит, обработен и квалифициран за сканиране от госпожа Красимира Борисова и госпожа Лили Тонева. Със съдействието на Български национален фронт (българска политическа е изпратен за сканиране в Берлин. Там е сканиран в 2К резолюция и е върнат в България. Извършена е цялостна реституция на копието, цветни корекции и цифровизация на звука. След това филмът е мастериран в ДМС за прожекции на DCP. За първи път копието беше показано на фестивала в Лион и след това на фестивала „ Златна Роза “ във Варна.

„ Възстановяването на филми и прехвърлянето им на дигитален притежател е същинско наново раждане за съответната творба, която наложително минава и през повторна постпродукция “ – прецизира оператора Рали Ралчев, взел участие в процеса по дигитализирането на „ Парчета обич “.

Българската национална филмотека е член на Международната федерация на филмовите архиви (FIAF), основана през 1938 година и в която през днешния ден вземат участие над 150 институции с кино сбирки, които поддържат връзка и обменят опит по сред си. Много от тези архиви колекционират и подреждат в каталози поверените им архиви, грижат се за удължение живота на филмите, правят реституция на повредени истински негативи и правят всичко належащо за поддържането на филмовото благосъстояние. Архивирането в международен мащаб е обвързвано с прекачване на цифрови носители - новата, цифрова епоха постанова неизбежно този развой. Това е и основателна причина за някои архиви, които разполагат със съответното финансиране, да се оборудват с лаборатории, където аналоговите ленти могат да се сканират и трансферират на цифрови носители, а по едно и също време с това може да се прави цифрова реституция на вероятно разваления материал. Разбира се, този развой е доста безценен, само че прехвърлянето на филмовия списък на цифров притежател подсигурява цялостното му предпазване. Българският кино списък, който съществува от 1948 година, сега е разпределен в няколко склада - Бояна, Белоградчик и Стара Загора.

„ Парчета обич “ е един от знаковите филми на режисьора Иван Черкелов - разказът е за три млади двойки, които живеят дружно и поддържат близки взаимоотношения. Постепенно връзките посред им стартират да отслабват и приятелите изпитват негативни страсти един към различен. Само Ана се пробва да разнищи лъжите, виновността и страха измежду тях, само че гибелта ѝ дава подтик на необратим развой... Ролите са разпределени сред Ивайло Христов, Александър Трифонов, Валентин Маринов, Люба Русева, Ирина Черкелова, Жорета Николова, Самуел Финци и други Сценарист и режисьор е Иван Черкелов, зад камерата е Рали Ралчев, премиерата на кино лентата е на 22 май 1989 година, а неговата реализация е дело на Студия за игрални филми „ Бояна “ – Творчески колектив „ Дебют “.

С прожекцията на „ Парчета обич “ и майсторския клас на Вим Вендерс, отдаден на цифровото възобновяване на „ Криле на желанието “, София филм фест насочва зов към националните институции за незабавното основаване на стратегия, финансирана от държавното управление на България, която да запази цифрово филмовата ни памет. България е на опашката в Европа в това отношение и е една от последните страни на континента, които не са решили този съществен проблем.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР