Сред загиналите има деца Расте броят на загиналите при пожарите

...
Сред загиналите има деца Расте броят на загиналите при пожарите
Коментари Харесай

Над 54 са вече загиналите от пожарите в Гърция ранените са над 160

Сред починалите има деца

Расте броят на починалите при пожарите в покрайнините на гръцката столица Атина. Жертвите на стихията станаха 54 след откриването на още 26 тела във вила в курортното градче Мати, заяви Червеният кръст, представен от БНР. Сред починалите има деца, ранените са над 160, измежду които 16 деца, хиляди са евакуирани. Болниците работят на ексклузивен режим. Състоянието на част от потърпевшите е сериозно.
Повечето починали са попаднали в огнения капан в региона на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си.
През цялата нощ избавителните екипи и пожарникарите помагаха на хора от горящи домове и коли. Жени с деца, които са се пробвали да се спасят от огнената буря и са влезнали в морето, бяха открити удавени. Продължава избавителната интервенция по море. Фрегати и катери на брегова защита търсят хора в морето. Участват и водолази.
Ситуацията с горските пожари към Атина е отвън надзор. Това разгласи гръцкият министър председател Алексис Ципрас пред публицисти на брифинг след съвещание на спешния щаб, образуван поради бедствието: " Ситуацията в Атика е извънредно сложна. Става въпрос за асиметрично събитие. Това е сложен миг за област Атика, сложна нощ и за цяла Гърция. Повече от 600 мъже и дами от противопожарните служби се борят с пожарите. На мястото са ситуирани и над 400 единици техника. Действа се на три огромни фронта. Единият, в региона на Каламос, е под непълен надзор. Останалите два за жалост не са овладени. За благополучие мощните ветрове започнаха да стихват. Единият огромен пожар е в региона на Кинета, а другия във Вудза. Усилията ни са съсредоточени в тези две точки. "
В избавителната акция вземат участие и европейски сили по вода и суша след молба от Атина. Все още има неогладени огнища на пожарите. В мощ е бедствено състояние в източната и западната част на област Атики наоколо до Атина.
Днес също се чака мощен вятър с високите температури.
Още по тематиката 24 Юли 2018 | Огнена буря бушува в Гърция, има десетки жертви
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР