Сред водещите теми за световните агенции и европейски медии е

...
Сред водещите теми за световните агенции и европейски медии е
Коментари Харесай

Световните реакции за разширяването на Шенген

Сред водещите тематики за международните организации и европейски медии е решението Хърватия да се причисли към Шенгенската зона, до момента в който на кандидатурите на България и Румъния бе наложено несъгласие. От Нова година хърватите влизат и в еврозоната, а Загреб се надява да подтиква туристическия си бранш.

 
Днешният ден е исторически за Хърватия. Страната получи зелена светлина за участие в Шенген, както ще стане, от 1 януари. Няма да има повече граничен надзор по вътрешните граници на Европейски Съюз, което значи, че няма да има повече контролно-пропускателни пунктове по границите със Словения и Унгария.
Ивица Малек, чиновник на хърватската гранична полиция

Предложението за присъединение на България и Румъния беше отхвърлено, като това се случва за повторно, след отхвърлянето през 2011 година Шенгенските страни би трябвало да бъдат в положение да правят непоколебим надзор на външните граници на това пространство и да се ангажират да сътрудничат с другите страни членки, с цел да се борят против тероризма и проведената престъпност, напомня " Фигаро ". Но Виена счита, че нито България, нито Румъния са подготвени. А Нидерландия както и през 2011 година се опълчи на влизането на България, изразявайки безпокойствие от равнището на корупция в страната. Отказът ще продължи да затруднява прекосяването на границите изключително за водачите.

 
Ние сме последни, това е насмешка. Австрия не ни желае, не ни приема, само че това е политика, единствено политика.
водач на камион от Румъния
Не можем повече да вършим това. Мисля да се откажа от тази работа. Винаги е едно и също. Часове и часове както на влизане, по този начин и на излизане. Това е насмешка. Надявам се за влизането в Шенгенската зона, с цел да се избавим един път вечно от тази полуда.
водач на камион от Румъния

Липсата на консенсус по отношение на кандидатурите на България и Румъния за Шенген разочарова някои европейски водачи. Еврокомисарят по вътрешните каузи Илва Йохансон изрази убеденост, че двете страни ще се причислят преди края на мандата на Еврокомисията, който изтича през 2024 година
Германската външна министърка Аналена Бербок също дефинира вчерашния ден като печален за Европа, показва в. " Файненшъл таймс ".

Но осем правозащитни организации, измежду които и " Хюман райтс уоч "  и " Амнести интернешънъл " разкритикуваха зелената светлина за Шенген, дадена на Хърватия, обвинявайки страната, че отхвърля на бежанци леговище и достъп до своята територия. Това касае общо близо 25 000 души, които са били бити, унижавани, арестувани на случаен принцип и отблъсквани нелегално в 15 страни от Европейски Съюз и Западните Балкани, като измежду тези страни са Хърватия, Унгария, Италия и Гърция.

Асошиейтед прес също обобщава реакциите с нидерландският министър председател Марк Рюте, който разсъни яд с изказвания, че български гранични служители на реда са приемали подкупи в брой.

Ройтерс изброява причините на Австрия да наложи несъгласие на разширението на Шенген с България и Румъния – главно миграцията и корупцията. Проблемът с миграцията в Европа е от 2015 година, когато над 1 милион души дойдоха през Средиземно море, множеството от които с трафикантски лодки и принудиха Европейски Съюз да затегне законите за даване на леговище и граничния надзор.

От началото на годината над 280 000 противозаконни влизания са били регистрирани в Европейски Съюз, което е най-високото равнище от 2016 година, съгласно данни на Фронтекс. Затова Австрия съобщи, че желае първо промяна на разпоредбите в Шенген, с цел да се ръководи по-добре противозаконната миграция.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР