Сред темите, които се обсъждат на форума, открит от вицепрезидента

...
Сред темите, които се обсъждат на форума, открит от вицепрезидента
Коментари Харесай

Хакери ударили 80 български фирми, загубите от тях са около 12 мл...

Сред тематиките, които се разискват на форума, открит от вицепрезидента Илияна Йотова, са новите трендове в киберсигурността, киберзащита и деяние по време на спешни обстановки, тактиката за киберсигурност на България.

 

За предходната година има към 70 български компании, които са изпратили пари, подмамени от имейли сред контрагенти, а общата сума, която бяха изгубили, беше над 12 млн. евро, сподели Димитров. Той изясни, че казусът идва от нигерийски проведени незаконни групи, които от години са профилирани в измами със заменен IBAN.

 

Това са извънредно съществени закононарушения, които водят до хиляди евро загуби за българския бизнес, сподели специалистът.

Владимир Димитров регистрира, че сега най-големият проблем са капиталовите измами, като добави, че съвсем всеки ден има двама-трима жители, които подават сигнали при тях, че са изгубили средства. Обясняват, че всичко е почнало в обществена мрежа, където са видели платформа за търговия, оставили са си телефона, имената, след това са им се обадили от прът център и са ги подмамили да изплатят на платформа няколко десетки хиляди евро за последните седем-осем месеца, с цел да си захранят виртуалния портфейл, с цел да търгуват, а като се опитат да теглят пари от тази платформа, им се желаят още пари, изясни измамата специалистът.

 

Прането на пари е напълно обособена активност, която също е обвързвана с киберпрестъпността. Има към 10-15 проведени незаконни групи на територията на целия свят, които оперират и " перат " пари, уточни още Димитров.

Като различен проблем, обвързван с киберизмами, специалистът означи сантименталните измами. Всеки месец имаме българска гражданка, която във фейсбук се е влюбила в американски боен, някои от жертвите изпращат десетки хиляди левове, вземат заеми от банки, от родственици, изясни той.

 

По време на форума Мориц Зайлер, началник на икономическия отдел на Посолството на Германия у нас, означи значимостта на подсилване на сигурността и на нуждата страните да работят дружно за отбраната от хакерски атаки.

 

От началото на съветската експанзия против Украйна компаниите в Германия и федералните органи виждат внезапен растеж на хакерските атаки и повишаване на финансовите загуби. За задачата би трябвало да работим дружно, с цел да се защитим от тези офанзиви, уточни Зайлер. Той сподели още, че Стратегията на Европейски Съюз за киберсигурност дружно с националните тактики основава един киберсъюз, който е доста по-устойчив от обособената страна. Като работим всички страни членки, ставаме единно киберзвено за битка с киберпрестъпността, добави Зайлер. Той уточни също ролята на държавните начинания и на частния бранш за развиването на нови технологии в киберсигурността.

Роко Геринг, член на борда на шефовете на " Шварц Ай Ти ", означи значимостта на киберсигурността за фирмите. Например по време на коронавирус търговията на дребно става сериозна инфраструктура и нейната отбрана става сложна. Затова фирмите се нуждаят от експерти в тази сфера и от сътрудници в намиране на решения за отбрана на своята инфраструктура, уточни той.

 

По думите на Михаил Петров, основен изпълнителен шеф на " Шварц Ай Ти България ", тематиката за киберсигурността в никакъв случай не е била толкоз настояща и наложителна. Форумът не е просто събитие, той е апел към деяние. Дигиталната промяна, която следим, би трябвало да бъде придружена от ефикасни ограничения за отбрана, всеки от нас носи отговорност освен пред неговата компания и акционерите, а пред цялото общество, уточни Петров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР