Сред страните от Западните Балкани Албания е с най-високия процент

...
Сред страните от Западните Балкани Албания е с най-високия процент
Коментари Харесай

Почти 80% от младите хора в Албания емигрират заради по-добро заплащане


Сред страните от Западните Балкани Албания е с най-високия % емигриращи младежи до 24 години, демонстрират данните на настоящо изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и раз (Организацията за икономическо съдействие и развитие) в района.

Анкетата обгръща и главните аргументи, които карат младежите да опитат шанса си в друга страна, предава " 24 часа ". От лист с 13 вероятни аргументи, 79 % от интервюираните албанци означават по-високите заплати като най-важната причина да изоставен дома си.

Като фактори за емиграция в шестте страни от Западните Балкани – Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина, Северна Македония и Черна гора, се показват и високите равнища на корупция и политическа неустойчивост. „ Такава среда попречва капацитета за стопански напредък и основаване на работни места, което от своя страна може да ускори факторите за емиграция “, сочи анкетата на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Слабостите на пазара на труда също подкрепят явлението. Средният % на безработица в района е два пъти по-висок от междинния за Организацията за икономическо сътрудничество и раз, вариращ от 9 % в Сърбия, 12 % в Албания и до 26 на 100 в Косово. А минималните месечни заплати в Германия и Франция са два пъти по-високи от тези в Северна Македония, Черна гора и Сърбия и съвсем четири пъти по-високи от тези в Албания.

Образователните системи на Западните Балкани демонстрират дефекти, които подтикват младежката емиграция. Програмата за интернационално оценяване на учениците (PISA) демонстрира, че приблизително половината от всички 15-годишни в района няма да реализират съществени умения по просветеност или математика. Повече от две пети от компаниите, интервюирани в района, показват неналичието на умения на претендентите като причина за незаети работни места.

Несъответствието сред предлагането на умения и търсенето на работа подтиква младежите да търсят подобаващи благоприятни условия за работа в чужбина. Това е най-видимо в Албания, където е и най-високият % емигрирали младежи до 24 години.

Проучването отбелязва, че високите равнища на емиграция могат да доведат до загуба на вложения в човешки капитал и да попречват растежа на продуктивността в района на Западните Балкани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР