Сред симптомите на COVID-19 загубата на вкус и обоняние се

...
Сред симптомите на COVID-19 загубата на вкус и обоняние се
Коментари Харесай

С месеци може да трае загубата на вкус и обоняние от COVID-19

Сред признаците на COVID-19 загубата на усет и подушване се откроява като един от най-срещаните, който може да продължи месеци след излекуването на пациента.

Неотдавнашно изследване, извършено измежду 2 581 пациенти от 18 европейски лечебни заведения, изследва разпространяването и възобновяване на обонятелната дисфункция. Установява се, че този признак визира 85% от пациентите с лек COVID-19, 4,5% от умерените случаи, и 7% от тези в най-тежко положение.

Резултатите са оповестени в научното списание ‘Journal of Internal Medicine`, те разкриват, че междинната дълготрайност на загубата на усет и подушване при пациенти с COVID-19 трае приблизително 21 дни. Но не всички хора са наранени еднообразно, защото една четвърт от хората, преборили заболяването, възвърнаха обонянието си цели шест месеца по-късно, до момента в който за други интервалът е 2 месеца

" Обонятелната дисфункция е по-разпространена при леки форми на COVID-19, в сравнение с при умерени до сериозни форми, и 95% от пациентите възстановяват обонянието си 6 месеца след инфекцията ", разяснява водещият създател на проучвания, Jerome R. Lechien, откривател в Парижкия университет Saclay.

Въпреки това откривателите разясняват в резултатите от обявата: „ Необходими са бъдещи изследвания, с цел да се дефинира степента на дълготрайно възобновяване на пациенти с COVID-19 ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР