Сред работодателите вече е тренд да забраняват достъпа на служителите

...
Сред работодателите вече е тренд да забраняват достъпа на служителите
Коментари Харесай

Фирмите забраняват на служителите си да ползват на фейсбук в работно време и от телефоните си

Сред работодателите към този момент е тренд да не разрешават достъпа на чиновниците си до обществената мрежа. Според тях това понижава работоспособността им и ги кара да губят визия за времето. Според изчисленията всеки чиновник прекарвал незабелязано по 1/4 от работното си време във фейсбук, вместо да работи върху поставените му задания, пише  24 часа

Вътрешната нужда, която обществената мрежа е основала у всеки един от нас, непрестанно да следи какво се случва с приятелите му, е главната причина за висенето в мрежата. Това е съвсем наложително за чиновници, които би трябвало да употребяват компютрите си за директна работа като да вземем за пример тестване на развалени коли или ръководство на кроячни машини.

Новият тренд е за ограничение на обществените мрежи на чиновници, които са на отдалечена работа, тъй като в множеството случаи работодателят предоставял интернетдостъпа и желал от доставчика такива рестрикции – с изключение на обществени мрежи упорствали за прекъсване на търговски уеб сайтове, порно и прочие онлайн занимания.

Всъщност обаче много компании не разрешават мрежата не поради работливост. “У нас трафикът на интернет на чиновниците в министерства е ограничен още от 2006 година

Тогава се оказа, че от Министерския съвет някой тегли филми от торент уебсайт, който се опитвахме да забраним ”, споделя шефът на отдел “Киберсигурност ” в “Лев Инс ” Явор Колев. По това време той е шеф на отдел “Киберпрестъпност ” в ГДБОП. Затова се наложило да се издаде заповед на тогавашния министър председател Сергей Станишев, която да лимитира трафика в министерствата, а няколко месеца по-късно уеб сайтът към този момент бил свален.

По това време фейсбук въобще не бе известен в България и работещите в институциите се разминали с тази възбрана. Тя била въведена през 2013 година Пиари обаче почнали да се оплакват, че не могат пълноценно да си правят работата. Затова им били дадени обособени компютри, които не са свързани с общата мрежа на ведомствата. Така да вземем за пример м.г. виетнамци хакнаха формалната фейсбук страница на Въоръжените ни сили, откакто пробиха акаунта на админа на страницата. Те обаче не можаха да стигнат до никакви секретни данни, тъй като той употребил обособен преносим компютър с външен достъп до интернет.

От 2013 година е и възбраната за посещаване на фейсбук, както и редица други уеб сайтове в правосъдната система. Там чиновниците работят със секретни документи, СРС-та и други. Затова възбраните са доста строги, вкарват се разнообразни ограничения. Сред тях даже влиза махането на портовете за зареждането на мобилните телефони от служебните компютри.

Причината е, че в случай че двете устройства се свържат, системата може да бъде пробита през неограничения трафик на смарт телефона.

За това множеството работодатели постановат санкции при потребление на фейсбук на работното място и от телефона. Сред аргументите са подозрения, че чиновниците си препращат файлове от телефона на служебния мейл да вземем за пример. Повечето компании в частния бранш пък употребяват уайърлес, който не е обвързван към вътрешната мрежа. Така телефоните на чиновниците нямат връзка с базата данни, изяснява Кирилов.

Най-малко забрани за уеб сайтове пък имат ай ти експертите. При тях обаче също постоянно фейсбук е неразрешен. Има даже случаи на обособен компютър, от който чиновниците влизат в обществената мрежа. Там е основан профил, който взе участие в специфични групи за взаимопомощ по компютърни въпроси.

В един от огромните задгранични букмейкъри, които оперират в България, множеството чиновници са с напълно стеснен достъп до обществените мрежи. Мениджърите на по-високо равнище могат да влязат във фейсбук едвам откакто изискат особено позволение, което би трябвало да е стимулирано документално.

Най-известната в България възбрана за фейсбук бе отправена от самия Министерски съвет в средата на 2020 година

“Забранявам на Дани Кирилов да написа във фейсбук – освен, че не е смешно, а и възпалявате хората.

С Христо Иванов сме работили години наред. ” Така тогавашният министър председател Бойко Борисов спря правосъдния си министър от обществената мрежа. Поводът бе изключително несполучлива смешка на Кирилов с Иванов във фейсбук, освен това в работно време.

Най-безумна обаче се оказва възбраната в задгранична компания, която прави комерсиална активност. “Ние предлагаме артикули и през фейсбук. Как тъкмо да съумея да си свърша работата, в случай че не мога да вляза в една от платформите, в които търгуваме ”, диви се Даниел Янков, който е управител във компанията. Той обаче я заобикаля, като употребява випиен.

Все по-голяма известност набират и възбраните за уеб страниците за извършване на покупки. При тях повода е, че постоянно има външни търговци, които могат да трансферират трафика в беззащитен уебсайт. Затова редица компании към този момент са подхванали нова тактичност. Вместо да не разрешават уеб сайтове, те вършат противоположното. Въвеждат филтър, в който има единствено разрешени уебстраници. Всички останали уеб сайтове в мрежата са неразрешени. Добавки могат да се вършат, само че единствено от систематичния админ.

В няколко компании даже имат сходен филтър, само че персонализиран. Всеки чиновник има строго индивидуални  разрешени уеб сайтове спрямо служебните си задължения

Така да вземем за пример айти експертите имат достъп до разнообразни конгреси, в това число известния редит. Там могат да задават въпроси, свързани с работата си. Една от компаниите даже се е изхитрила. Позволила е достъпа единствено до секцията, обвързвана с айти въпроси на редит.

И до момента в който в България рестриктивните мерки са по-скоро изключение, в чужбина са стандартът. 54% от фирмите в международен мащаб имат наложени забрани за фейсбук, туитър, линкдин и даже майспейс. 19% пък ги разрешават, само че само със служебни цели.

16 на 100 дават лимитирано време на служащите си да употребяват обществените си мрежи за персонални потребности. Едва една на всеки 10 компании споделя, че няма никакви забрани.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР